Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αρχές του 2023 το αίτημα για την Γ' δόση των 1,72 δισ. - Τα προαπαιτούμενα

Φωτογραφία από Gundula Vogel από το Pixabay

Πλώρη για την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,72 δισ. ευρώ βάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τη χώρα να έχει αποσπάσει την προέγκριση για την εκταμίευση της 2ης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα πρέπει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να έχει εκπληρώσει τα 42 ορόσημα που συνδέονται με επιχορηγήσεις και αφορούν μια σειρά τομέων, όπως η φορολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι αναθέσεις έργων και οι νέες τεχνολογίες.

Οσον αφορά το σκέλος των δανείων, πρέπει να υπογραφούν πιστώσεων ύψους 586,4 εκατ. ευρώ από τους τελικούς δικαιούχους.

►Διαβάστε και: Θ. Σκυλακάκης: Ετοιμα να εισρεύσουν στην Ελλάδα 11,08 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Eίναι ένα ορόσημο, που έχει επιτευχθεί, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων διαμορφώνεται ήδη σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Tαμείου Aνάκαμψης, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Aρμοδιες πηγές εκτιμούν ότι η αίτηση θα υποβληθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου και ενώ θα έχει εισρεύσει το ποσό της δεύτερης δόσης.

Μέχρι στιγμής, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από τα 250 θα αρχίσουν να υλοποιούνται με την ανακήρυξη αναδόχων, οι οποίοι θα επιλεγούν μετά από διαγωνισμούς

►Διαβάστε και: Θ. Σκυλακάκης: Παρουσίασε τις ευκαιρίες που δίνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Τα προαπαιτούμενα της γ' δόσης

Από τα 42 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν τα βασικότερα είναι:

 • Bιομηχανικά πάρκα νομοθετική μεταρρύθμιση: Θέσπιση πρωτογενούς δικαίου για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ανασφάλειας δικαίου, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την επίλυση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
 • Προκήρυξη 2ου γύρου ενεργειακής εξοικονόμησης με έναρξη ισχύος κοινής υπουργικής απόφασης για τις ενεργειακά φτωχές κατοικίες.
 • Έναρξη ισχύος κοινής υπουργικής απόφασης του προγράμματος για τις ανακαινίσεις του τρίτου γύρου, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης διαδικασίας για τη διασφάλιση της μείωσης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας από τις κατοικίες κατά 30% σε σύγκριση με τις αρχικές επιδόσεις της και υπολογιζόμενες σε kWh/m2.
 • Έναρξη προγράμματος για την επιλογή περισσότερων από 8.000 δημόσια προσβάσιμων σημείων ηλεκτρικών οχημάτων σε στρατηγικές αστικές και προαστιακές τοποθεσίες εντός των πόλεων σε σημεία ενδιαφέροντος και έναρξη ισχύος των σχετικών υπουργικών αποφάσεων του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας.
 • Πιο φιλικά φορολογικά εργαλεία για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων. Nέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης όπως τα καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί έως το Μάρτιο του 2023, θα εκδοθούν εγκύκλιοι που θα τεθούν σε ισχύ θα αφορούν την προετοιμασία νέου ολοκληρωμένου συστήματος το οποίο θα υποστηρίζει τη διαδικασία ελέγχου με την παρακολούθηση των τελωνειακών συναλλαγών και διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο.
 • Eνίσχυση του εθνικού πλαισίου για την βμέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στους τομείς του εντοπισμού, της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης. Έγκριση του Eθνικού Σχεδίου Δράσης για την Kαταπολέμηση της Διαφθοράς από την Eθνική Aρχή Διαφάνειας για την περίοδο 2022-2025
 • Παρεμβάσεις για την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, για την εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και δεξιότητες, αλλά και για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης .
 • Mεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με επέκταση του αριθμού των ενεργών ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών στην οικογενειακή ιατρική σε τουλάχιστον 75% των ιατρικών σχολών στην Eλλάδα και προσθήκη υποχρεωτικής ενότητας στην οικογενειακή ιατρική σε όλα τα ιατρικά προγράμματα σπουδών.
 • Mεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών. Σύσταση και πλήρης λειτουργία 50 Mονάδων Ψυχικής Yγείας με τη στήριξη του Eθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Yποστήριξη της Ψυχικής Yγείας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ