Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ξανά το ρεύμα: Εως τα 800 ευρώ εκτοξεύτηκε η MWh λόγω κακοκαιρίας

Πηγή: Ευρωκίνηση

Η εισβολή ψυχρού κύματος στη Βόρεια Ευρώπη εκτινάσσει τις βραχυπρόθεσμες χονδρικές τιμές του ρεύματος. Μετά τη χθεσινή πιο δύσκολη ημέρα του έτους για το ηλεκτρικό δίκτυο της Βρετανίας, η πίεση φάνηκε να υποχωρεί σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως το τέλος της εβδομάδας.  

Οι ενδοσυνεδριακές τιμές για τις ώρες αιχμής σήμερα, μεταξύ 5 και 6 το απόγευμα, μειώθηκαν στη Βρετανία περίπου στο ένα πέμπτο του επιπέδου της Δευτέρας καθώς επανήλθε η προσφορά αιολικής ενέργειας.

Ράλι ανόδου και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η μέση τιμή DAM για αύριο αυξάνεται περαιτέρω κατά 25,29% μια ανάσα κάτω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 580 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι αυξήσεις είναι συνεχείς. Χθες, Δευτέρα η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 106% συγκριτικά με την Κυριακή σκαρφαλώνοντας στα 325 ευρώ η μεγαβατώρα και αύριο ανεβαίνει περαιτέρω στα 399,36 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση τιμή του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται μέχρι στιγμής πάνω από τα 300 ευρώ, στα 315,41 ευρώ η μεγαβατώρα, πολύ υψηλότερα από τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο. 

Αυξάνεται το κόστος για τους καταναλωτές

Η Γαλλία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα χαμηλές θερμοκρασίες που αυξάνουν τη ζήτηση ρεύματος.

Παρά τα πλαφόν που έχουν θεσπίσει κυβερνήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η βαρυχειμωνιά αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν μεγάλα ποσά για να διατηρούν τα σπίτια τους ζεστά και τα φώτα αναμμένα.

«Και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας θα συνεχισθούν οι πολύ υψηλές τιμές», δήλωσε αναλυτής της Rystad. «Η κορύφωση μπορεί να έχει σημειωθεί στη Βρετανία τώρα, αλλά στη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να δούμε υψηλότερες τιμές αργότερα στην εβδομάδα», πρόσθεσε.

Στα 740-800 ευρώ οι τιμές σε Γαλλία και Γερμανία

Οι τιμές στη Γαλλία για σήμερα από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα κινούνταν στα 740 ευρώ η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας Epex Spot SE, ενώ στη Γερμανία έφθασαν λίγο κάτω από τα 800 ευρώ για το διάστημα από τις 6 έως τις 7 το πρωί.

Οι συναλλαγές στην ημερήσια αγορά είναι χαμηλότερες από αυτές που σημειώνονταν σε προθεσμιακές αγορές πριν από μήνες ή χρόνια, δείχνοντας πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τους διαχειριστές να κρατήσουν σταθερή την προσφορά.

Ηπιότερος ο καιρός την άλλη εβδομάδα

Ο μεγάλος όμιλος εμπορίας Vitol πούλησε χθες ρεύμα για 6.000 στερλίνες στη Βρετανία, ποσό – ρεκόρ για εταιρείες παραγωγής με χρήση φυσικού αερίου στον μηχανισμό εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης και το κόστος θα περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Για την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ηπιότερος καιρός στην Ευρώπη, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση της ζήτησης.

Η Γαλλία επαναφέρει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την παροχή ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης της χώρας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ