Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για χαμηλότερο πλαφόν στα 180 ευρώ

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόταση των 188 ευρώ, συζητούν στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ μετά από νέα συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg.

Η τιμή, πάντως, είναι πολύ χαμηλότερη από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, τον περασμένο μήνα, για πλαφόν στα 275 ευρώ.

Αν υπάρξει συμφωνία, το πλαφόν θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο. Η Γερμανία είναι επιφυλακτική στο να υπάρξει πολύ μεγάλη παρέμβαση στην αγορά.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο κίνδυνος είναι να μετατεθεί η συζήτηση για το επόμενο έτος, ενώ θα έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα, και αυτός είναι ο λόγος που οι υπουργοί πιέζονται να δράσουν σήμερα.

Κάτω από τα 110 ευρώ η τιμή του TTF

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) κινείται σήμερα λίγο κάτω από τα 110 ευρώ, βοηθούσης και της ανόδου της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα μόλις ψυχράνει ο καιρός.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε ότι πιστεύει ακράδαντα πως είναι δυνατή μία συμφωνία καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από τους υπουργούς να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πλαφόν θα πρέπει είναι περισσότερο ένα φόβητρο παρά ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί. Δεν στοχεύει στον τεχνητό καθορισμό των τιμών, αλλά στην αποτροπή ακραίων αυξήσεων.

Η πρόταση για παρέμβαση στην αγορά – την οποία ζήτησαν η Ελλάδα και μία ομάδα άλλων χωρών από την άνοιξη – έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των χωρών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία ήταν επικεφαλής των χωρών που πίεζαν για μία προσεκτική προσέγγιση καθώς φοβάται για την ασφάλεια των προμηθειών, ενώ η Ελλάδα με το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πολωνία ζητούσαν ένα πιο επιθετικό εργαλείο με το πλαφόν στα 160 ευρώ.  

«Σήμερα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν μηχανισμό που θα αποτρέψει τις πολύ υψηλές τιμές αερίου για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι», σημείωσε ο Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου.

Χάμπεκ: Κανείς δεν είναι κατά των χαμηλών τιμών

«Κανείς, εμού μη εξαιρουμένου έχει οτιδήποτε κατά των χαμηλών τιμών», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί για μία λύση. «Θα πρέπει όμως να προσέξουμε να μην προκαλέσουμε κακό ενώ θέλουμε το καλό», τόνισε. 

Αν και το σχέδιο ρύθμισης για το πλαφόν απαιτεί τυπικά μία ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών – μελών, η τσεχική προεδρία επιδιώκει έναν ευρύτερο συμβιβασμό, αλλά ο Σικέλα δεν απέκλεισε να υπάρξει σήμερα ψηφοφορία, σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθειά του για μία καθολική συναίνεση, ώστε να ξεπεραστεί ουσιαστικά η αντίθεση της Γερμανίας.

Με βάση την τελευταία πρόταση, ο μηχανισμός του πλαφόν θα ενεργοποιείτο στην περίπτωση που η τιμή TTF για τα συμβόλαια παράδοσης τον επόμενο μήνα θα ξεπερνούσαν τα 180 ευρώ για τρεις εργάσιμες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG.

Επιπλέον, το νέο σχέδιο επιτρέπει στην Κομισιόν να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά, αν αυτή υπονομεύσει τα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης αερίου.

Επίσης, θα ανέστελλε αμέσως τον μηχανισμό αν τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια προσφοράς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ