Νέα
 • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
 • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Δώρο» τα τέλη κυκλοφορίας δυο μηνών με ψηφιακή κατάθεση πινακίδων στα τέλη Φλεβάρη

Πηγή: Eurokinissi

Δώρο τα τέλη κυκλοφορίας για δύο μήνες κάνει η κυβέρνηση σε όσους ιδιοκτήτες ΙΧ σχεδίαζαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες. Η παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του Δεκεμβρίου, βοηθά τη συγκεκριμένη κατηγορία να κυκλοφορούν ελεύθερα τα οχήματά τους, μέχρι να καταθέσουν τις πινακίδες στα τέλη Φεβρουαρίου.

Προκειμένου  να έχουν οι ιδιοκτήτες έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, ήτοι στη λήξη της παράτασης, στις 28-2-2023. Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας. Το όχημα μπορεί να τεθεί σε Ακινησία, ακόμα και αν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος ή παρελθόντων ετών.

►Διαβάστε και: Τέλη κυκλοφορίας 2023: Ανακοινώθηκε παράταση - Τι είπε ο Σταϊκούρας

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία,ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, και μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myCAR, επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Άρση».

Στην οθόνη που εμφανίζεται, ο χρήστης επιλέγει ή καταχωρεί τον αριθμό κυκλοφορίας του επιβατικού ή της μοτοσυκλέτας Ι.Χ. και αναζητά την κατάστασή του οχήματος.

Ο χρήστης μπορεί, εφόσον το όχημα βρίσκεται σε «ΚΙΝΗΣΗ» να ξεκινήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ακινησίας. Ανοίγοντας την εφαρμογή, εμφανίζονται τα στοιχεία του υποβάλλοντος της αίτησης (σε περίπτωση ενός ιδιοκτήτη τα στοιχεία αυτού, σε περίπτωση περισσότερων του ενός, αυτού που υποβάλει την αίτηση). Ο χρήστης αποδέχεται τους όρους χρήσης της εφαρμογής.

Στο πάνω μέρος της σελίδας εμφανίζονται τα στοιχεία της αίτησής του, τα οποία είναι:

Το είδος της αίτησης, το οποίο μπορεί να είναι: 

 • Αρχική (η δήλωση είναι η πρώτη στην τρέχουσα διαδικασία μεταβολής της κατάστασης του οχήματος από κίνηση σε ηλεκτρονική ακινησία. Κάθε φορά που εκκινεί μια νέα διαδικασία αλλαγής δημιουργείται μια αρχική δήλωση).
 • Τροποποιητική (η δήλωση τροποποιεί προηγούμενη δήλωση – είτε αρχική, είτε προηγούμενη τροποποιητική)  Η κατάσταση της αίτησης, η οποία μπορεί να είναι:
 • Προσωρινή: Ο χρήστης δεν έχει υποβάλει την αίτηση, ωστόσο μπορεί να την αποθηκεύσει και να την επεξεργαστεί σε επόμενο χρόνο. o Υποβληθείσα (εκκρεμεί έγκριση) - Μόνο στις περιπτώσεις πολλαπλών συνιδιοκτητών/κατόχων: Η αίτηση έχει υποβληθεί από έναν ιδιοκτήτη και για μεταβεί στην κατάσταση της οριστικοποιημένης απαιτείται η έγκριση από κάθε ένα συνιδιοκτήτη/κάτοχο.
 • Οριστικοποιημένη: Ο χρήστης έχει υποβάλει την αίτησή του και η κατάσταση του οχήματος έχει μεταβληθεί από «ΚΙΝΗΣΗ» σε «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΑΚΙΝΗΣΙΑ».  

►Διαβάστε και: AAΔΕ: Τελεσίγραφο για αποστολή αποδείξεων στο myDATA - Ερχονται λουκέτα και πρόστιμα

Αριθμός αίτησης: δίνεται αυτόματα από το σύστημα

Ημερομηνία αίτησης: η τελευταία ημερομηνία μεταβολής της αίτησης

Ο χρήστης συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης (η κατάσταση της οποίας είναι προσωρινή) και έχει τις εξής επιλογές:

 • Να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση. 
 • Να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση, ελέγχοντάς την παράλληλα (για πιθανές παραλήψεις)
 • Η αίτηση αποθηκεύεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα δηλαδή και αν περιέχει λάθη (για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ένα υποχρεωτικό πεδίο).   

►Διαβάστε και: Appodixi: 73.834 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις - Ερχεται bonus επιβράβευσης εως 2.000€

Οι εξαιρέσεις

Δεν δύναται να υποβληθεί δήλωση ακινησίας ηλεκτρονικά, αλλά μόνο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, στις εξής περιπτώσεις:

 1. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
 2. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
 3. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
 4. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
 5. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
 6. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
 7. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
 8. Πλειστηριασμού του οχήματος
 9. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
 10. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
 11. Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνετε από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη ΔΟΥ του θανόντος
 12. Όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο  τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο  με 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε και συνεπώς επιβάλλονται οι προαναφερθείσες κυρώσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ