Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 80 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας - Πτωτικό σερί για 8η ημέρα

Συνεχίζεται και σήμερα, για όγδοη ημέρα, το πτωτικό σερί της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία καταγράφει μείωση μεγαλύτερη από το 40% σε σχέση με τις 15 Δεκεμβρίου.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο μειώθηκε έως τα 76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν  στα 77,6 ευρώ με πτώση 3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή του πριν από 13 ημέρες είχε κλείσει στα 134 ευρώ.

Μείωση της ζήτησης και αύξηση της προσφοράς

Οι δύο βασικοί λόγοι για τη σταθερή μείωση των τιμών είναι η μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στην Ευρώπη, από τη μία πλευρά και η αύξηση της προσφοράς, κυρίως μέσω των εισαγωγών LNG, από την άλλη.

Οι παράγοντες αυτοί διατηρούν υψηλά τα αποθέματα αερίου στις δεξαμενές της ΕΕ, τα οποία αυξήθηκαν μάλιστα ελαφρά στη Γερμανία στο 83,1% από 82,9%, με αποτέλεσμα να έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα προσφοράς φέτος τον χειμώνα.

Ρεκόρ στις εισαγωγές LNG

Οι εισαγωγές LNG σημείωσαν νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τα 4,4 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταγραφεί μηνιαίο ρεκόρ, με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν τα 18 δισ. κυβ. μέτρα.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 30 GW την επόμενη εβδομάδα ή περίπου 50% πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία ενεργειακής πληροφόρησης, Montel.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ