Νέα
  • ΓΔ: 1478.55 -0.10%
  • Τζίρος: 19,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο από τη νέα χρονιά - Μουδιάζουν οι προβλέψεις για τις τιμές

Πηγή: AP

Μπορεί ο καιρός στην Ελλάδα να παραμένει σύμμαχος στον αγώνα κατά της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο από το νέο έτος οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθούν και οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς από 1η Ιανουαρίου η κρατική επιδότηση στην αντλία θα είναι «ψαλιδισμένη» κατά 10 λεπτά.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι το 2023 θα ανακοπεί η παρατεταμένη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, κάτι που ήδη συμβαίνει, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, τότε το 2023, ενεργειακά, θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη χρονιά.

Τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 1η Ιανουαρίου

Η μέση πανελλαδική τιμή πώλησης χθες Τρίτη διαμορφωνόταν στα 1,126 ευρώ/λίτρο, συμπεριλαμβανομένων τόσο της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών/λίτρο όσο και της έκπτωσης των 7,5 λεπτών που δίνουν τα διυλιστήρια και oι εταιρείες εμπορίας, που ακόμη δεν έχουν κανει γνωστό αν θα συνεχίσουν την έκπτωση και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 1η Ιανουαρίου θα ανέβει τουλάχιστον κατά 0,10 λεπτά, καθώς η επιδότηση μειώνεται στα 15 λεπτά. Ωστόσο, έντονες είναι οι ανησυχίες για μεγαλύτερο «καπέλο», καθώς οι διεθνείς τιμές σημειώνουν ανοδική πορεία, αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια.

Το πετρέλαιο θα επιστρέψει στα 100 δολάρια το 2023

Ο Eric Nuttall, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Ninepoint Partners LP, δήλωσε πρόσφατα στη Financial Post ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι το 2023. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί παράγοντες που φρέναραν το τελευταίο διάστημα τις τιμές του πετρελαίου, όπως η πολιτική της μηδενικής Covid που ακολούθησε η Κίνα, δεν θα υφίστανται το 2023. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, οι τιμές αναμένεται να τραβήξουν την ανηφόρα. 

Οι προβλέψεις επίσης αναφέρουν ότι ο ενεργειακός τομέας θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από άλλους τομείς της αγοράς, λόγω της υψηλής ζήτησης σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Nutall δεν είναι ο μοναδικός που προβλέπει ένα δύσκολο 2023.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Αμερικής προέβλεψε ότι το μπρεντ θα μπορούσε γρήγορα να ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και η πιθανότητα ενός επιτυχημένου ανοίγματος της Κίνας είναι οι λόγοι που σύμφωνα με τη αμερικανική τράπεζα, η παρατεταμένη πτώση των τιμών πετρελαίου θα ανακοπεί.

Η BofA έχει προβλέψει ότι οι τιμές του Brent θα φθάσουν κατά μέσο όρο τα 100 δολάρια/ βαρέλι το 2023, λόγω τόσο της αυξημένης κινεζικής ζήτησης πετρελαίου μετά την άρση των περιορισμών για την CoVID όσο και της μείωσης των ρωσικών προμηθειών κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. 

Σύμφωνα με την BofA ο OPEC+ είναι πιθανό να εφαρμόσει πλήρως μια μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια σε μια προσπάθεια να τονώσει τις τιμές του πετρελαίου.

Το διάταγμα Πούτιν

Οι τιμές στηρίχθηκαν από την είδηση ότι η Ρωσία θα απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου στις χώρες που υιοθετούν το πλαφόν στις τιμές, το οποίο επέβαλε η G7 στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, «αν και το ρωσικό εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου θα μειώσει την προσφορά, αυτό θα αντισταθμισθεί από τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω της πιθανής ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος», δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ και τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων εκτιμάται ότι μειώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ