Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Αύξηση 8% της τιμής του μπρεντ το 2022 - Μεγάλες οι διακυμάνσεις της

Χωρίς σταθερή τάση κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, σε ένα εύρος μεταξύ 83 και 84 δολαρίων το βαρέλι, κλείνοντας μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τον περιορισμό της προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την εξασθένιση της ζήτησης από την Κίνα καθώς η οικονομία της κινήθηκε με χαμηλή ταχύτητα λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Από τα 139 δολάρια τον Μάρτιο κατρακύλησε στα 83 δολάρια 

Η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στα 139 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε σε κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, με πολλές εταιρείες να αποφεύγουν αγορά του ρωσικού αργού.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου εφαρμόζουν και οι χώρες της ΕΕ εμπάργκο στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν περί τα 100 δολάρια στο μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού, αλλά από τα τέλη Αυγούστου άρχισαν να υποχωρούν λόγω των ανησυχιών για μία ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα.

Το μπρεντ αναμένεται να κλείσει το 2022 με κέρδη περίπου 8% σε συνέχεια της αύξησης της τιμής του κατά 50% το 2021.

Το αμερικανικό αργό θα κλείσει πιθανόν με άνοδο 4,6% τη χρονιά, μετά από τα περσινά κέρδη 55%. Και οι δύο βασικοί δείκτες αναφοράς είχαν κάνει βουτιά το 2020 καθώς η πανδημία οδήγησε σε μείωση της ζήτησης.

Μεγάλες διακυμάνσεις προβλέπονται και το 2023

«Οι επενδυτές οδεύουν στο 2023 με προσοχή, αναμένοντας περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και υφέσεις σε διάφορες χώρες», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας OANDA, προσθέτοντας: «Η μεταβλητότητα δεν θα φύγει πιθανόν σύντομα καθώς θα κινηθούμε σε μία ακόμη πολύ αβέβαιη χρονιά».

Αν και η αύξηση των ταξιδιών στα τέλη του έτους και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στηρίζουν τις τιμές, η περιορισμένη προσφορά θα αντισταθμισθεί από τη μείωση της κατανάλωσης λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος το 2023, σύμφωνα με αναλυτή της CMC Markets. 

«Το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα το 2023, περιορίζοντας τη ζήτηση ενέργειας. Συνεπώς, θεωρώ ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να μειωθούν στα 60 δολάρια το επόμενο έτος», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Καθυστερεί η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας

Επιπλέον, αν και η κινεζική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2023 μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό αυτό τον μήνα, η πρόσφατη εκτίναξη των κρουσμάτων περιόρισε την προοπτική μίας άμεσης αύξησης της ζήτησης.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στο β’ εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου μετά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, καθώς αυτόματα έγινε πιο ακριβό για όσους αγοράζουν το πετρέλαιο με άλλα νομίσματα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ