Νέα
  • ΓΔ: 1173.2 +0.40%
  • Τζίρος: 48,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποδαρικό με αυξήσεις - Προβλέψεις για εκτόξευση των διεθνών τιμών

Πηγή: Eurokinissi

Με αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης έκανε ποδαρικό το 2023, καθώς η κρατική επιδότηση είναι μειωμένη κατά 0,10 λεπτά/λίτρο, ενώ τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει παράταση της έκπτωσης των 7,5 λεπτών, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Παράλληλα, οι προβλέψεις αναλυτών για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου το 2023 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η παγκόσμια οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση...

«Τσίμπησαν» οι τιμές

Η επιδότηση στην αντλία παρατάθηκε ως την 31η Μαρτίου 2023 και πλέον είναι στα 0,15 λεπτά/λίτρο, αντί 0,25 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2022.

Ετσι, την πρώτη μέρα του νέου χρόνου η μέση πανελλαδική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, πήρε την ανιούσα, φθάνοντας τα 1,138 ευρώ/λίτρο, από 1,126 ευρώ/λίτρο που ηταν στις 27 Δεκεμβρίου. 

Επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, καθώς η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει παράταση έως τις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πληρωμές που αναμένονται είναι: 

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Προβλέψεις για... εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν μικρά κέρδη το 2023, καθώς το θολό παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό και οι εξάρσεις της COVID-19 στην Κίνα απειλούν τη ζήτηση και αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο των ελλειμμάτων προσφοράς που προκαλούνται από τις κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Μια έρευνα 30 οικονομολόγων και αναλυτών προβλέπει ότι το Brent θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 89,37 δολάρια το βαρέλι το 2023, περίπου 4,6% χαμηλότερα από την εκτίμηση για 93,65 δολάρια σε έρευνα του Νοεμβρίου. Το 2022 κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 99 δολάρια ανά βαρέλι.

Προσεχώς... ύφεση

«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση στις αρχές του 2023 καθώς γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο Μπράντλεϊ Σάντερς, βοηθός οικονομολόγος στην Capital Economics.

Το Brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% από τις αρχές Νοεμβρίου και διαπραγματευόταν περίπου στα 84 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα μείωσε τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο. 

Σήμερα, στις 2.15 το μεσημέρι, η τιμή του διαπραγματευόταν πάνω από τα 86 δολάρια/βαρέλι.

«Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι σφιχτή παρά την αποδυνάμωση των προοπτικών παγκόσμιας ζήτησης, καθώς οι φόβοι για ύφεση είναι έντονοι», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής του OANDA.

Πότε αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση 

Οι περισσότεροι αναλυτές είπαν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών για την COVID-19 στην Κίνα, αλλά και της λιγότερο επιθετικής στάσης των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τα επιτόκια.

Ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να είναι ελάχιστος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

«Δεν αναμένουμε επιπτώσεις από το πλαφόν, το οποίο σχεδιάστηκε για να δώσει διαπραγματευτική δύναμη σε αγοραστές τρίτων χωρών», ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs (NYSE:GS).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο υλοποίησε την απειλή του για απαγόρευση της προμήθειας πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, από την 1η Φεβρουαρίου, σε χώρες που εφαρμόζουν το πλαφόν.

«Σε περίπτωση σοβαρής μείωσης των ρωσικών εξαγωγών (η οποία δεν αναμένουμε να συμβεί), ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή για να αποτρέψει την υπερβολική άνοδο των τιμών», δήλωσε η εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler.

Συνεχίζεται η βουτιά για το φυσικό αέριο

Mε πτώση ξεκίνησαν το νέο έτος οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο ήπιος καιρός περιόρισε τη ζήτηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας τρεις εβδομάδες συνεχούς πτώσης.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις υποδεικνύουν θερμοκρασίες πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που θα βοηθήσει την ήπειρο να αποφύγει την εξάντληση των αποθεμάτων της.

Έπειτα από ένα χρόνο ακραίας αστάθειας - με το ενεργειακό κόστος να φτάνει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία - η αγορά ξεκινά το 2023 λιγότερο πιεσμένη. Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν περίπου κατά 47% τον Δεκέμβριο, καθώς η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των περιορισμένων ροών της Ρωσίας με προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Το CNBC στη Ρεβυθούσα

Ηπιότερες θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με μια επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης στο τέλος του έτους, μπορεί να βοηθήσουν την περιοχή να διατηρήσει τα αποθέματά της μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου είναι επίσης μια ανακούφιση για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία πιέζεται από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας για τον επόμενο μήνα διαπραγματεύονταν 2,7% χαμηλότερα, στα 74,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 10:20 π.μ. στο Άμστερνταμ. Ο όγκος των σημερινών συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η βασική αγορά πρώτων υλών, η αγορά του Λονδίνου, είναι κλειστή. Οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν επίσης, με τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον επόμενο μήνα να χάνουν 4,5%.

Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management.

«Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», τόνισε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ