Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ρωσικό ντίζελ: Διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και G7 για το ύψος του πλαφόν

Τα έσοδα θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση πράσινων έργων / Πηγή: AP Images

Διπλό πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα της Ρωσίας σχεδιάζει να επιβάλει η G7 από τις 5 Φεβρουαρίου, ένα για τα προϊόντα, όπως το ντίζελ και η κηροζίνη, που πωλούνται σε υψηλότερη τιμή από το αργό και ένα άλλο για τα προϊόντα που διαπραγματεύονται σε χαμηλότερη τιμή.

Μετά το εμπάργκο στο ρωσικό αργό που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση από τις 5 Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή πώλησής του σε τρίτες χώρες, αντίστοιχες κινήσεις έχουν προαναγγελθεί και για τα πετρελαϊκά προϊόντα από τον επόμενο μήνα, με τον ακριβή μηχανισμό για το πλαφόν να αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της G7  και της ΕΕ.

G7: Το πλαφόν στο αργό πέτυχε τους στόχους του

Αξιωματούχος της G7 δήλωσε ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού έχει επιτύχει και τους δύο στόχους που είχαν τεθεί, δηλαδή τη μείωση των εσόδων της Μόσχας και την αποφυγή αυξήσεων στις διεθνείς τιμές.

Όπως σημείωσε, ο βασικός τύπος του ρωσικού αργού, το Urals, πωλούνταν μόνο 37,8 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή στο λιμάνι του Πριμόρσκ στη Βαλτική Θάλασσα, λιγότερο από τη μισή τιμή που διαπραγματευόταν το μπρεντ την ίδια ημέρα.

Δεν προβλέπεται έλλειψη σε diesel

Ορισμένοι αξιωματούχοι της G7 ανησυχούσαν μήπως υπάρξει έλλειψη στον εφοδιασμό με ντίζελ στη διάρκεια του 2023, αλλά ο αξιωματούχος της G7 είπε ότι η αγορά θα είναι αρκετά ευέλικτη, ώστε να προσαρμοσθεί.

Για παράδειγμα, είπε, το ρωσικό ντίζελ, το οποίο πωλείται σήμερα στην Ευρώπη θα διοχετευθεί μετά το εμπάργκο πιθανότατα στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ η Ευρώπη θα μπορεί μάλλον να αγοράζει ντίζελ από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, οι οποίες σήμερα πωλούν στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Βέβαια, αυτό θα συμβεί με υψηλότερο κόστος μεταφοράς καθώς το ντίζελ θα έρχεται από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Aσαφής η αντίδραση της Μόσχας

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στους περιορισμούς στα πετρελαϊκά προϊόντα. Μετά το εμπάργκο και το πλαφόν που επιβλήθηκε στο αργό η Ρωσία συνέχισε να πουλά πετρέλαιο, αλλά το υπουργείο Ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι καθιερώνει νέες ρυθμίσεις παρακολούθησης της κατάστασης με στόχο να μπορέσει να περιορίσει όσο το δυνατόν τις εκπτώσεις που πουλά το πετρέλαιο.  

Στα μέσα Ιανουαρίου, η ΕΕ θα επανεξετάσει το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό αργό, με ορισμένες χώρες να επιθυμούν μία μείωσή του κατά 5%.

Ο αξιωματούχος της G7 είπε ότι η Κίνα και η Ινδία μπορούσαν να διαπραγματεύονται χαμηλότερες τιμές αργού με τη Ρωσία μετά την επιβολή του πλαφόν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ