Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Συνεχίζονται οι υψηλές εισαγωγές LNG στην Ευρώπη

Πηγή: Associated Press

Η Ευρώπη συνεχίζει τις μεγάλες εισαγωγές LNG παρά την κατρακύλα των τιμών του φυσικού αερίου καθώς θέλει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματά της.

Περίπου το 68% των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατευθύνθηκε στην Ευρώπη έναντι μόνο 27% στην Ασία, σύμφωνα με αναλύτρια της εταιρείας Kpler.

Παρά τις εικασίες ότι η ζήτηση θα αυξανόταν από την Κίνα μετά την κατάργηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, το άνοιγμα της οικονομίας της δεν είναι ομαλό καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πολύ και επίκειται η εορταστική περίοδος για την κινεζική πρωτοχρονιά.

Οι προμήθειες LNG στην Ευρώπη βοήθησαν να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση από τη δραστική μείωση των ροών ρωσικού αερίου και οι traders διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε μία περίοδο που δεν υπάρχει άμεση ανάγκη φορτίων μπορούν να βρουν αγοραστές στην Ισπανία, τη Γαλλία ή τη Βρετανία, χώρες που έχουν σημαντικές υποδομές για εισαγωγές και αποτελούν ενεργειακούς κόμβους.

Ο ήπιος χειμώνας διατηρεί υψηλά τα αποθέματα

Τα αποθέματα αερίου είναι σήμερα υψηλά στην Ασία, όπως και στην Ευρώπη, ενώ ο καιρός δεν είναι ακόμη τόσο ψυχρός για να δώσει ώθηση σε αύξηση της κατανάλωσης. Οι ροές του LNG θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν για το υπόλοιπο του χειμώνα και στις δύο περιοχές καθώς και από την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα μετά την κατάργηση των περιορισμών για την Covid.

«Αν υπάρξει μία ξαφνική κακοκαιρία στην Ασία, θα μπορούσε να υπάρξει μία εκτροπή φορτίων από την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις πιο χαμηλών θερμοκρασιών», ανέφερε η αναλύτρια της Kpler.

Πάνω από τα συνήθη επίπεδα οι εισαγωγές

Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι εισαγωγές LNG από την Ευρώπη μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αντανακλώντας την υποτονική κατανάλωση και τη μείωση των τιμών, αλλά αυτές παραμένουν πάνω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα.

Τα στοιχεία από την παρακολούθηση πλοίων δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές πορείας όσον αφορά τις παραδόσεις. Για παράδειγμα, ένα πλοίο φαίνεται να αλλάζει πορεία από τη Βορειοδυτική Ευρώπη προς την Ασία, ενώ ένα άλλο το περασμένο Σαββατοκύριακο άλλες προορισμό και κατευθύνθηκε στην Τουρκία αντί στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ