Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Χάλκινο πανευρωπαϊκό μετάλλιο στην ακρίβεια της βενζίνης κερδίζει ξανά η Ελλάδα

καύσιμα

Σταθερά στην 3η θέση με την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που έχουν ως ημερομηνία αναφοράς την 9η Ιανουαρίου. Αντίθετα είναι στην 8η θέση σε ό,τι αφορά το diesel κίνησης και στην 15η θέση σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την άνοδο που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της μείωσης της επιδότησης στην αντλία από το κράτος, αλλά και την κατάργηση της επιδότησης από τα διυλιστήρια.

Οπως αναφέρει στο σχόλιό της η Κομισιόν, «οι τιμές για την βενζίνη, το diesel κίνησης και το υγραέριο σταθεροποιήθηκαν μετά την άνοδο την πρώτη Δευτέρα του 2023 λόγω της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης ή του ΦΠΑ ή άλλων έμμεσων φόρων σε ορισμένα κράτη μέλη.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν ανέβει λόγω του κρύου που επιτέλους έρχεται. Το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Σουηδία αύξησαν τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Ιταλία και η Πορτογαλία αύξησαν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Αυστρία και η Λετονία αύξησαν Άλλους έμμεσους φόρους. Η Ουγγαρία σταμάτησε την επιβολή του πλαφόν στην βενζίνη και το diesel, ενώ η Γαλλία τερμάτισε την έκπτωση στη λιανική τιμή και αύξησε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για το diesel».

►Διαβάστε και: Ανάλυση - πληθωρισμός: Ανέβηκε σαν ρουκέτα, θα πέσει σαν... φτερό - Τι πρέπει να περιμένουμε

Ας δούμε ενδεικτικά τα στοιχεία για τις τιμές των καυσίμων. Την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνουν οι πολίτες της Δανίας με την τιμή, μαζί με τους φόρους, να ανέρχεται σε 1,914 ευρώ το λίτρο – σε μέσα επίπεδα – και αν ακολουθεί η Φιλανδία με 1,908 ευρώ το λίτρο, ενώ στην 3η θέση είναι η Ελλάδα με 1,855 ευρώ το λίτρο. Στην 4η θέση συναντάμε την Γαλλία με 1,851 ευρώ το λίτρο, ενώ το club των χωρών με τιμή πάνω από 1,8 ευρώ συμπληρώνει η Ιταλία με τιμή ανά λίτρο τα 1,812 ευρώ.

Την χαμηλότερη τιμή συναντά κανείς στην Σλοβενία με 1,272 ευρώ το λίτρο και στην Ρουμανία με 1,277 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή της βενζίνης των 95 οκτανίων – μαζί με τους φόρους - στην Ευρωζώνη είναι 1,719,9 ευρώ το λίτρο και στην Ε.Ε. των 27 διαμορφώνεται σε 1,674,44 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης στην Ευρώπη (μετά από φόρους)

Οι τιμές σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης στην Ευρώπη (πριν τους φόρους)

Στον Βορρά το ακριβότερο diesel 

Αναφορικά με το diesel κίνησης η ακριβότερη τιμή εντοπίζεται στην Σουηδία με 2,118 ευρώ το λίτρο, στην Φιλανδία με 2,084 ευρώ το λίτρο και στην Γαλλία με 1,899,19 ευρώ το λίτρο. Στην Ελλάδα η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,791 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή στην Ευρωζώνη είναι 1,795,39 ευρώ και στην Ε.Ε. 1,772,86 ευρώ το λίτρο.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά. Η ακριβότερη τιμή είναι στην Ολλανδία με 1,902 ευρώ το λίτρο και το φθηνότερο στην Μάλτα με 1 ευρώ.

Τέλος η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρωζώνη είναι 1,257 ευρώ και στην ΕΕ είναι 1,271 ευρώ το λίτρο.

►Διαβάστε και: Πληθωρισμός: Φρένο με 7,2% τον Δεκέμβριο - «Φωτιά» οι αυξήσεις στα τρόφιμα, επιμένει η ακρίβεια

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ