Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Πότε κλείνει ο νέος κύκλος των αυξήσεων - Πού θα φτάσουν βενζίνη και diesel

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις που ήθελαν την αγορά την νέα εβδομάδα να κάνει ποδαρικό με αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Έτσι τόσο στην βενζίνη, όσο και στο diesel κίνησης οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες κατά 3 έως και 5 λεπτά το λίτρο. Αισθητά χαμηλότερες είναι οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό κυρίως διότι οι ανοιξιάτικος καιρός φέρνει χαμηλή ζήτηση.

Η ελληνική αγορά καυσίμων πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει χρόνια τώρα, δείχνει απίστευτα γρήγορα αντανακλαστικά όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν, ενώ αντίθετα τα αντανακλαστικά είναι μάλλον … πολύ αργά στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή οι διεθνείς τιμές του Brent χάνουν έδαφος.

Κλείνει ο κύκλος των αυξήσεων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς πάντως, οι επόμενες δύο έως τρεις ημέρες θα κλείσουν τον ανοδικό αυτό κύκλο και ανάλογα με την πορεία στις διεθνείς αγορές του Brent θα καθοριστεί η επόμενη τάση της αγοράς. Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι η νέα άνοδος θα είναι της τάξεως των 2 έως 3 λεπτών το λίτρο με τις τιμές να διαμορφώνονται για την Αττική στα 1,85 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη και 1,75 ευρώ το λίτρο για το diesel κίνησης. 

Σήμερα πάντως οι διεθνείς τιμές, μετά από ένα μίνι ράλι λίγων ημερών, σημειώνουν μικρή υποχώρηση. Συγκεκριμένα η τιμή του Brent είναι στα 84,52 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή 75 σεντς ή 0,91%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η τιμή του Brent είχε ενισχυθεί κατά περίπου 8%.

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση 

Στην αντλία σήμερα, οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν άνοδο, όπως άλλωστε προέβλεπαν οι αναλυτές και μετέφερε χθες το σχετικό ρεπορτάζ η imerisia.gr.

Ας δούμε ενδεικτικά τις τιμές σε πρατήρια της Αττικής, περιοχή που είναι και η πρώτη που αντιδρά στις όποιες μεταβολές των τιμών.

Έτσι λοιπόν:

  • Σε πρατήριο στα βορειοανατολικά προάστια, σε σχετικά κεντρικό σημείο, με συχνές προμήθειες, η τιμή της βενζίνης ήταν σήμερα το απόγευμα στα 1,826 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες ήταν στα 1,798 ευρώ και στις 11 Ιανουαρίου στα 1,789 ευρώ το λίτρο. Σε σχέση με χθες η αύξηση ήταν 2,8 λεπτά και σε σχέση με την 11η Ιανουαρίου η αύξηση είναι 3,7 λεπτά.
  • Σε πρατήριο στο Μαρούσι η βενζίνη είχε τιμή 1,836 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες ήταν 1,819 ευρώ και στις 11 Ιανουαρίου ήταν στα 1,799 ευρώ. Αύξηση δηλαδή 2,7 λεπτά το λίτρο σε σχέση με χθες και 3,7 λεπτά σε σύγκριση με την 11η Ιανουαρίου.
  • Στην Καλλιθέα η τιμή σε συγκεκριμένο πρατήριο η τιμή σήμερα ήταν στα 1,826 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες ήταν στα 1,799 ευρώ, αύξηση 2,7 λεπτά.
  • Μικρότερη η αύξηση σε πρατήριο στο Περιστέρι που από 1,828 ευρώ ανέβηκε στο 1,839 ευρώ.
  • Στην οδό Πειραιώς από 1,798 ευρώ ανέβηκε στα 1,846 ευρώ, άνοδος 4,8 λεπτά το λίτρο.

Αναφορικά με το diesel κίνησης οι αυξήσεις διαμορφώνονται από 1 έως και 3,5 λεπτά το λίτρο και μένει να δούμε που φτάσουν τις επόμενες ημέρες, όπου και εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν το σύνολο της ανόδου των διεθνών τιμών.

Η χαμηλή ζήτηση δεν έφερε αυξήσεις

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι αναφορικά με τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτές δεν ακολουθούν σε ένταση και αυτό διότι οι προμήθειες σε πρατήρια και εταιρίες δεν είναι συχνές εξαιτίας του ότι η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή ελέω ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Το Crash test πάντως θα είναι από το τέλος της εβδομάδος και μετά, που όπως τουλάχιστον δείχνουν οι προβλέψεις, θα γίνει χειμωνιάτικος - επιτέλους - ο καιρός και προφανώς θα αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ