Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα πιάσει πάτο φέτος - Ανάκαμψη το 2024

Οι πτωτικές αναθεωρήσεις των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν σχεδόν τελειώσει, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεν βλέπω κάποια υποβάθμιση των προοπτικών τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC στο περιθώριο του συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα είναι μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη σε σχέση με το 2022. Τα καλά νέα είναι ότι αναμένουμε πως η ανάπτυξη να πιάτο φέτος και το 2024 να δούμε την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει», είπε.

Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει τρεις φορές πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη από τον Οκτώβριο του 2021.

Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μείωση επιτοκίων

Σχετικά με την προοπτική να μειώσουν οι κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια, η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι «δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο» καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται μεν αλλά παραμένει «ακόμη πολύ υψηλός».

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσέξουν να μην αφήσουν το φρένο πολύ νωρίς», πρόσθεσε. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο στο 7,1% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 9,3%, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η Κίνα δεν θα έχει πλέον πολύ υψηλή ανάπτυξη

Αναφερόμενη στην Κίνα, η Γκεοργκίεβα επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα έχει ανάπτυξη, αλλά η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο μεγάλη όπως στο παρελθόν.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επανέλθουν στην εποχή που αντιστοιχούσαν στο 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτό δεν θα συμβεί», είπε η Γκεοργκίεβα.

Αν η Κίνα διατηρήσει την ατζέντα που έχει για άνοιγμα της οικονομίας της, αναμένεται να έχει ανάπτυξη 4,4% στο τέλος του έτους, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χθες το ΔΝΤ ανέφερε σε έκθεσή του πως ο κατακερματισμός μπορεί να μειώσει κατά 7% το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ