Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ μάλλον θα αποφύγει την τεχνική ύφεση - Θετικές οι ενδείξεις

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανόν θα αποφύγει μία τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Από το φθινόπωρο βλέπουμε κάποιες θετικές ενδείξεις», είπε, όπως τη μείωση των τιμών ενέργειας «χαμηλότερα απ’ όσο αναμενόταν επειδή οι αποθήκες μας ήταν γεμάτες στην αρχή του χειμώνα», ο οποίος ήταν σχετικά ήπιος έως τώρα.

Ο Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε επίσης στο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και στην αντίδραση της ΕΕ στην κρίση, μεταξύ άλλων με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πράγματι, περιμένουμε μία πιο ρηχή οικονομική συρρίκνωση στο διάστημα κοντά στην αλλαγή του έτους σε σχέση με ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, πιθανόν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε και την τεχνική ύφεση», είπε.

Διαβάστε επίσης: Νταβός: Γιατί αισιοδοξούν επιχειρηματίες και πολιτικοί για την οικονομία

Σολτς: Η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg πως είναι βέβαιος ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση φέτος. Όπως είπε, η χώρα του περνά την ενεργειακή κρίση σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους φόβους που εκφράζονταν πριν από λίγες εβδομάδες και πρόσθεσε ότι η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου ήταν καθοριστική για να συνεχισθεί η πορεία της οικονομίας.

Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός

Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι ο πληθωρισμός «φαίνεται να έχει κορυφωθεί, μειώθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο», αλλά πρόσθεσε ότι «ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι υψηλός, επομένως ναι με υπάρχουν θετικές ενδείξεις αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συζήτησε χθες με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Κάθριν Τάι, τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τον κλιματικό νόμο του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προβλέπει ενισχύσεις ύψους 369 δις. δολαρίων σε επιχειρήσεις για πράσινες επενδύσεις.

Η ΕΕ θεωρεί ότι ορισμένες από τις διατάξεις του πιθανόν παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επειδή παρέχει φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων πράσινων τεχνολογιών μόνο σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν κάποια ανοίγματα από την πλευρά των ΗΠΑ αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε σχετικά με τις συζητήσεις για τον νόμο των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, μεταξύ άλλων για θέματα όπως τις επιδοτήσεις για τα καθαρά αυτοκίνητα, τις μπαταρίες και κρίσιμα ορυκτά.

Το σχέδιο για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας και επενδύσεων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε από το Νταβός σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της βιομηχανίας στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας.

Το σχέδιο θα απλοποιεί τους κανόνες κρατικής βοήθειας για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης και θα προβλέπει φορολογικές απαλλαγές για τη στήριξη εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές επιδοτήσεις από τις αρχές του 2023

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ