Νέα
 • ΓΔ: 907.08 +0.84%
 • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοχρέη: Ποιες οφειλές μεταφέρονται για το 2022

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ανάσα ρευστότητας παίρνουν μέχρι το τέλος του έτους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ακόμα και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία. Οπως έγραψε το imerisia.gr, το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει οι αναστολές των οφειλών να μετατεθούν το φθινόπωρο ή ακόμα και στο τέλος του χρόνου, όπως και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

►Φορολογικές υποχρεώσεις: Παράταση των αναστολών πέρα από τον Ιούνιο εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Ολες οι φορολογικές οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από έναν χρόνο, τον περασμένο Μάρτιο που άρχισε η επέλαση της υγειονομικής κρίσης, και η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου, θα αποπληρωθούν από το 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οφειλές περί τo 1 δισ. ευρώ με διπλάσιο αριθμό δόσεων από ό,τι προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι «ξεχνούν» τα χρέη του κορονοϊού και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικά:

1. Ποιους αφορά η παράταση πληρωμών φόρων και η νέα ρύθμιση οφειλών;

 • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
 • Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
 • Εργαζόμενους που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.
 • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

2. Ποιες οφειλές αναστέλλονται έως το τέλος του έτους;

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που υπάγονται σε παράταση προθεσμίας καταβολής – αναστολής είσπραξης είναι:

 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.
 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.
 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.
 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.
 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30η-9-2020.
 • Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-10-2020.

3. Σε πόσεις δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν μετά τη λήξη της παράτασης οι οφειλές;

Από το 2022 οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέξουν 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων  αντί 12 έως 24 δόσεων που ίσχυε ότι θα πλήρωναν από τον Απρίλιο και μετά με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο (συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

4.Τι ισχύει με το «πάγωμα» των ρυθμισμένων οφειλών;

Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Όσον αφορά τις ρυθμισμένες οφειλές του Φεβρουαρίου παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης. Η  πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης

5. Ποιο είναι το ύψος των συσσωρευμένων οφειλών που «παγώνουν»;

Tα χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ