Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Το 2025 η πρώτη γεώτρηση στην Κρήτη - Επαφές για διεύρυνση κοινοπραξιών

Στις αρχές του 2025 μπορεί να διεξαχθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση Νότια και Δυτικά της Κρήτης, από την κοινοπραξία ExxonMobilHelleniq Energy, καθώς προχωρά γρήγορα η διαδικασία των σεισμικών ερευνών. Όπως είπε χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη νέα ταυτότητα της ΕΔΕYΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες για σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης.

Επίσης, σημείωσε ότι πραγματοποιούνται επαφές και με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για να μπουν στα κοινοπρακτικά σχήματα σε Ιόνιο και Κρήτη.

Διαβάστε επίσης - ΕΔΕΥΕΠ: Με νέο ρόλο ομπρέλα στους ενεργειακούς πόρους της χώρας - Τι θα περιλαμβάνει

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες που διενεργεί η Exxon Mobil, θα ακολουθήσει η περίοδος της ερμηνείας των σεισμικών καταγραφών και ενδεχομένως θα ακολουθήσει η διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών.

Μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου

Τα μέχρι τώρα ευρήματα γεννούν υψηλές προσδοκίες, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών που θα μπορούσαν να «κρύβουν» ποσότητες ικανές να καλύψουν το κενό που θα προκύψει στην Ευρώπη από την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας το κενό αυτό πρόσφατα εκτιμήθηκε στα 30 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια. Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρόκειται για διαδικασίες fast track από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών έως το πρώτο γεωτρύπανο (2 χρόνια), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο απαιτήθηκαν πέντε χρόνια.

Επίσης ο υπουργός τόνισε «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση νέων επενδυτών» αναφερόμενος στο ενδιαφέρον άλλων ξένων πετρελαϊκών ομίλων για είσοδο στον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα, στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου.

Ο νέος ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αρης Στεφάτος, σχετικά με τη νέα ταυτότητα και τον νέο ρόλο της εταιρείας, είπε ότι επέκτεινε τις αρμοδιότητές της στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την υπόγεια αποθήκευση υγρών και αερίων (φυσικού αερίου και άνθρακα) και ίσως υδρογόνου στο μέλλον. Στόχος της είναι με το εξειδικευμένο της προσωπικό να συμβάλει στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας στους σημαντικούς για την ενεργειακή μετάβαση τομείς για τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ