Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Στα 86 δολάρια κινείται το μπρεντ - Σταθερή αναμένεται η προσφορά του ΟΠΕΚ

H υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου χθες κατά 2,3%, λόγω των αρνητικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, δεν συνεχίσθηκε σήμερα καθώς οι προοπτικές ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας και οι πληροφορίες ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αλλάξει τις ποσοστώσεις στην παραγωγή του δημιουργούν μία βάση πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα, η τιμή του μπρεντ κινείται περί τα 86 δολάρια, επίπεδο στο οποίο έκλεισε χθες. 

Προσδοκίες ανάκαμψης της Κίνας

Η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό από το Πεκίνο δημιουργεί προσδοκίες ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά μέσα στο 2023 καθώς θα υποχωρούν τα κρούσματα της Covid – 19. «Οι προσδοκίες ότι η ζήτηση καυσίμων από την Κίνα θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο ενισχύονται και είναι πιθανό ότι θα στηρίζουν τις τιμές», δήλωσε ο γενικός διευθυντής έρευνας της Nissan Securities.

Αναλυτές της Bank of America Securities ανέφεραν ότι το εκ νέου άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά από τρία χρόνια σκληρών περιοριστικών μέτρων μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα ανεκπλήρωτης ζήτησης τους επόμενους 18 μήνες.

Αμετάβλητη η παραγωγή του ΟΠΕΚ

Από την πλευρά της προσφοράς, ο όγκος αναμένεται να μείνει σταθερός μεσοπρόσθεσμα καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) φαίνεται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους όσον αφορά την παραγωγή.

Πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν χθες ότι ο Οργανισμός πιθανόν θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα να συνεχίσει την πολιτική του καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα εξισορροπούνται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός μειώνεται μεν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τον Δεκέμβριο κινείτο ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 9,2% στην Ευρωζώνη και στο 7,1% στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να πιάσει πάτο στο α’ εξάμηνο του έτους για να αρχίσει μία σταδιακή ανάκαμψη από το β’ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τον Οκτώβριο τη μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων

Η άνοδος των τιμών του μπρεντ συγκρατήθηκε από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, η οποία έγινε γνωστή μετά το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς.

Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγορές που επικαλέστηκαν στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή ήταν τριπλάσια από την αναμενόμενη με βάση έρευνα του Reuters.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής έρευνας της Nissan Securities εκτιμά ότι η αύξηση αυτή θα είναι προσωρινή καθώς ο αντίκτυπος του ψυχρού κύματος στις ΗΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στις αποφάσεις για τα επιτόκια που θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες επηρεάζουν το κλίμα στις αγορές.

Αν η Fed επιβραδύνει την αύξηση του επιτοκίου της στις 25 μονάδες βάσης, αυτό θα στηρίξει τις τιμές καθώς θα θεωρηθεί ότι θα συμβάλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ