Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Γιατί... αγνοούνται τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ λίγο πριν τις επιστροφές

Φωτογραφία από Gundula Vogel από το Pixabay

Εξι ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας που έχει οριστεί για να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τους σχετικούς όρους, η ΑΑΔΕ δεν έχει εκδώσει ακόμα κανένα εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με λογιστές, έχουν εντοπιστεί μια σειρά από λάθη τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν ούτε με την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών πριν λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 18.000 επιχειρήσεις που εντοπιστήκαν από διασταυρώσεις να μην έχουν τηρήσει τους προβλεπόμενους όρους, να γλιτώσουν από την επιστροφή των κρατικών δανείων, παρατείνοντας την προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022, βελτιώνοντας παράλληλα τον τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ ήταν οι απολύσεις των εργαζομένων που έκαναν οι επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, κατά παράβαση του κανονισμού που όριζε ότι για ένα χρονικό διάστημα δεν έπρεπε να μειωθεί το απασχολούμενο προσωπικό.

►Διαβάστε και: Προϋπολογισμός: Στα 6,6 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 - Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν

Παράλληλα εντοπίστηκαν και σημαντικές φορολογικές παραβάσεις ή και απάτες από επιτήδειους προκειμένου να λάβουν τζάμπα χρήμα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο με υπουργική απόφαση είχαν τροποποιηθεί οι όροι του προγράμματος για τη διατήρηση που προσωπικού, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για να μην χάσουν το κρατικό δάνειο.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022 έληξε η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν είχαν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή να γίνουν οι διορθώσεις και να κριθεί τελικά εάν ήταν δικαιούχοι ή όχι.

Οπότε παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα, η έκδοση του εκκαθαριστικού και η ανάρτησή του taxisnet ώστε οι επαγγελματίες να πληροφορηθούν εάν τελικά θα επιστρέψουν ή όχι το σύνολο του ποσού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών με αίτημα προς την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής δικαιολογητικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ώστε να διορθωθούν όποια λάθη παραμένουν μέχρι και σήμερα, κατά την υποβολή των δικαιολογητικών, αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Ποιες διορθώσεις ζητά η ΠΟΦΕΕ

Η ΠΟΦΕΕ έχει επισημάνει πληθώρα περιπτώσεων που χρήζουν διόρθωσης για μη καταλογισμό ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

  • Ενδεικτικά, δεν έχει δοθεί ακόμα λύση για τις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την μη οριακή συμμόρφωση με το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
  • Επιχειρήσεις που εκ παραδρομής στην αίτηση χορήγησης, στο σχετικό πεδίο χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίες οντότητες, ενώ είναι μικρές, με αποτέλεσμα να ζητείται και Υπεύθυνη Δήλωση Λογιστή, ενώ από τις διασταυρώσεις αποδεικνύεται πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μικρές οντότητες.
  • Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πως αντιμετωπίζεται η περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης που έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.

►Διαβάστε και: Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Οι εκλογές επιταχύνουν την άρση ακινησίας για 120.000 οδηγούς

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ