Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Οι τιμές συνεχίζουν την ανιούσα - Κίνα και ΟΠΕΚ κρατούν τα «κλειδιά» της ακρίβειας

καύσιμα

Επιστροφή των λιανικών τιμών στα καύσιμα στα επίπεδα των αρχών Δεκεμβρίου το 2022, αφού και σήμερα παρατηρήθηκαν νέες μικρές αυξήσεις με αποτέλεσμα αθροιστικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τιμές να έχουν ενισχυθεί έως και 10 λεπτά το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αλλά οφείλεται και σε άλλους λόγους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται αποκλειστικά στην πορεία των διεθνών τιμών και σημειώνουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει ολοκληρωθεί ο ανοδικός κύκλος και θα πρέπει να περιμένουμε την κατεύθυνση που θα πάρει το Brent.

Σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές και κινούνται γύρω από τα 86 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, το ευρώ συνέχισε να ενισχύεται και βρέθηκε εκ νέου πάνω από τα 1,09 δολάρια.

Αποκαταστάθηκε η ισορροπία 

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχει αποκατασταθεί εν μέρει η ισορροπία των τιμών ανάμεσα σε βενζίνη και diesel κίνησης, με την διαφορά να είναι περίπου στα 10 έως 15 λεπτά το λίτρο, ενώ μερικούς μήνες πριν η διαφορά ήταν αντίστροφη, καλύφθηκε, δηλαδή, μία διαφορά της τάξεως των 30 λεπτών.

Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, στην Αττική η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων βρίσκεται στα επίπεδα του 1,89 ευρώ το λίτρο, περίπου 10 λεπτά υψηλότερα σε σχέση με τις 10 Ιανουαρίου.

Το diesel κίνησης είναι, επίσης στην Αττική, στα επίπεδα των 1,764 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από 15 ημέρες ήταν περίπου 7 λεπτά χαμηλότερα.

Σε ότι αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αυτή διαμορφώνεται στο 1,3 ευρώ το λίτρο, ενώ στο τέλος του περασμένου έτους ήταν περίπου 15 με 20 λεπτά χαμηλότερα.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές, η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό από το Πεκίνο δημιουργεί προσδοκίες ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά μέσα στο 2023, καθώς θα υποχωρούν τα κρούσματα της Covid – 19, κάτι που ενισχύει την ζήτηση πετρελαίου. «Οι προσδοκίες ότι η ζήτηση καυσίμων από την Κίνα θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο ενισχύονται και είναι πιθανό ότι θα στηρίζουν τις τιμές», δήλωσε ο γενικός διευθυντής έρευνας της Nissan Securities.

Αναλυτές της Bank of America Securities ανέφεραν ότι το εκ νέου άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά από τρία χρόνια σκληρών περιοριστικών μέτρων μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα ανεκπλήρωτης ζήτησης τους επόμενους 18 μήνες.

Κλειδί οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Από την πλευρά της προσφοράς, ο όγκος αναμένεται να μείνει σταθερός μεσοπρόσθεσμα, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) φαίνεται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους όσον αφορά την παραγωγή.

Πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν χθες ότι ο Οργανισμός πιθανόν θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα να συνεχίσει την πολιτική του, καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα εξισορροπούνται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός μειώνεται μεν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τον Δεκέμβριο κινείτο ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 9,2% στην Ευρωζώνη και στο 7,1% στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να πιάσει πάτο στο α’ εξάμηνο του έτους για να αρχίσει μία σταδιακή ανάκαμψη από το β’ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τον Οκτώβριο τη μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Η άνοδος των τιμών του Brent συγκρατήθηκε από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, η οποία έγινε γνωστή μετά το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς.

Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγορές που επικαλέστηκαν στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή ήταν τριπλάσια από την αναμενόμενη με βάση έρευνα του Reuters.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ