Νέα
  • ΓΔ: 1420.36 +1.95%
  • Τζίρος: 56,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Νέα μείωση των τιμών καθώς αναμένεται περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ

Συνεχίζεται για Πέμπτη ημέρα η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο καιρός αναμένεται πιο ήπιος την επόμενη εβδομάδα και ο μεγάλος αμερικανικός κόμβος εξαγωγών LNG, Freeport, πήρε άδεια επαναλειτουργίας του.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) μειώθηκε έως και 5% σήμερα, κοντά στα 52 ευρώ η μεγαβατώρα, μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 54,8 ευρώ, το χαμηλότερο 16 και πλέον μηνών. Πριν από λίγο, η τιμή διαμορφωνόταν στα 54 ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή TTF αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο, της τάξης του 20%.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Νέα πτώση των τιμών - Προς αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών LNG

Επαναλειτουργία της Freeport τον Μάρτιο

Η εγκατάσταση της Freeport, στην οποία αντιστοιχεί περίπου στο 15% των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν από έκρηξη το περασμένο καλοκαίρι και πολλοί αναλυτές αναμένουν να  ξαναρχίσει τις εξαγωγές τον Μάρτιο.

Η προοπτική αυτή, σε συνδυασμό με τον κυρίως ήπιο καιρό φέτος και τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, έχουν αμβλύνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης μετά το ταραγμένο 2022.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης συνεχίζουν να έχουν πληρότητα μεγαλύτερη από το παρελθόν για την τρέχουσα περίοδο και οι άφθονες ροές LNG από όλο τον κόσμο οδήγησαν στη μεγάλη πτώση των τιμών σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Το κρύο στην Ευρώπη ανέκοψε την πτώση των τιμών - Μείωση των ρωσικών ροών

Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στη ΒΔ Ευρώπη

Περαιτέρω καθοδική ώθηση δίνουν οι μετεωρολογικές προβλέψει της Maxar Technologies, σύμφωνα με τις οποίες οι θερμοκρασίες στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα είναι την επόμενη εβδομάδα ακόμη υψηλότερες απ’ ό,τι αναμενόταν.

Οι ανησυχίες για την προσφορά έχουν μειωθεί, παρά το γεγονός ότι οι ροές από τη Νορβηγία, τον κορυφαίο πλέον προμηθευτή της Ευρώπης, περιορίστηκαν λόγω διακοπών λειτουργίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι ροές αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία μειώθηκαν περαιτέρω πρόσφατα, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στη μικρότερη ζήτηση παρά σε προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς.

«Η Ευρώπη δεν θα ξεμείνει από αέριο σύντομα.. Είναι σήμερα σε τροχιά να προμηθευτεί παραπάνω από αρκετές ποσότητες αερίου για να αναπληρώσει πλήρως τα αποθέματά της έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, με τις μελλοντικές αβεβαιότητες να φαίνονται διαχειρίσιμες», σύμφωνα με το BloombergNEF.

Ωστόσο, οι traders έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ενδείξεις μετατόπισης των ροών LNG μετά τη βουτιά των τιμών καθώς η Ευρώπη ανταγωνίζεται με την Ασία για το υγροποιημένο αέριο. Επιπλέον, το χαμηλότερο κόστος ενέργειας δημιουργεί προοπτικές για ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Πώς το LNG και η Κίνα μπορούν να φρενάρουν νέα μείωση των τιμών στην Ευρώπη

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ