Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Χαμηλός ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ το 2022

Χαμηλός παρέμεινε ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ το 2022, αν και αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν περίπου 376.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ από την κυκλοφορία. 

Η αναλογία τους με τα γνήσια ήταν 13 ανά 1 εκατομμύριο, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που τέθηκαν σε κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα του ευρώ.

Αύξηση 8,4% σε σχέση με το 2021

Παρά το εξαιρετικά μικρό ποσοστό, ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ αυξήθηκε κατά 8,4% συγκριτικά με το 2021, όταν το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ. Αυτή η αύξηση αντανακλά επίσης την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.

πλαστά ευρώ

Τα 20ευρώ και 50ευρα προτιμούν οι παραχαράκτες

Τα χαρονομίσματα των 20 και 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε ελαφρώς λιγότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων.

Το 96,6% των πλαστών χαρτονομισμάτων εντοπίστηκε σε χώρες της Ευρωζώνης, ενώ το 2,7% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας.

«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα πλαστά τραπεζογραμμάτια, ωστόσο θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ