Νέα
  • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
  • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Στο 7,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 8,5% στην Ευρωζώνη

τρόφιμα
Πηγή: Pexels

Στο 7,2% μειώθηκε  ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 7,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, συνεχίζοντας την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών. 

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, έχει μειωθεί σημαντικά μετά τον Σεπτέμβριο, όταν είχε εκτιναχθεί στο 12,1%.

Αντίστοιχα, ο εθνικός δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε στο 7,2% τον Δεκέμβριο.

πληθωρισμός Ιανουάριος 2023 Eurostat

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας 

Στην κάμψη του πληθωρισμού συνέβαλε τους περασμένους μήνες καθοριστικά η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ οι τιμές των τροφίμων και ο πυρήνας του πληθωρισμού συνέχισαν να αυξάνονται. 

Η τάση μείωσης των τιμών ενέργειας συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, καθώς αυτές κινήθηκαν  ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με τον περσινό Ιανουάριο (για την ακρίβεια αυξήθηκαν 0,4%), ενώ η αύξηση των τιμών των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 12,6% από 12,9% τον Δεκέμβριο,

Οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 8,2% έναντι 7,3% τον Δεκέμβριο και των υπηρεσιών κατά 5,3% έναντι 5,2%.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ, αυξήθηκε 6,5% από 5,9% τον Δεκέμβριο. 

Οι αυξήσεις στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας επιβραδύνθηκαν περαιτέρω στο 17,2% σε ετήσια βάση από 25,5% τον Δεκέμβριο, ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 14,1% από 13,8%.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων - στο 6,9% από 6,4% - ενώ οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν στο 4,2% από 4,4%. 

Eurostat, πληθωρισμός Ιανουάριος 2023
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ