Νέα
  • ΓΔ: 1419.24 +0.87%
  • Τζίρος: 71,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραντεβού με την επενδυτική βαθμίδα - Το παράθυρο της άνοιξης και τα κριτήρια των οίκων

Πηγή: Pixabay

Ορόσημο για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους, αφού πέρα από τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας θα οδηγήσει και στην έλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο 40ημερο Μαρτίου–Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις δύο οίκων που έχουν κατατάξει τη χώρα μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική.

Στις 10 Μαρτίου η DBRS Morningstar θα ανακοινώσει την προγραμματισμένη αξιολόγησή της, ενώ στη συνέχεια στις 21 Απριλίου, είναι η σειρά της Standard and Poor’s να ανακοινώσει την αξιολόγησή της, οπότε θα κλείσει το α’ εξάμηνο.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η πιθανότητα η S&P να αναβαθμίσει τη χώρα στις 21 Απριλίου είναι υπαρκτή και ο αμερικανικός οίκος να γινει αυτός που θα ανοίξει την πόρτα στη χώρα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Έχουμε τρεις οίκους, που μας έχουν μία βαθμίδα κάτω από τους μεγάλους οίκους, και τον Moody’s. Είχαμε δύο και ότι προστέθηκε τρίτος μας δίνει τη βάση ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι στον επόμενο κύκλο και μετά τις εκλογές θα έχουμε την τελική κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα στις 21 Απριλίου να γίνει από τη Standard and Poor’s, αλλά δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να κάνει ένας οίκος στη μέση μιας εκλογικής διαδικασίας».

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών εκείνων που είχαν επενδυτική αξιολόγηση μέχρι και το 2009. Μπορεί να μην ήταν στην πρώτη γραμμή, έχοντας την ανώτερη βαθμολογία, ωστόσο, περιλαμβανόταν μεταξύ των χωρών εκείνων που είχαν θετική αντιμετώπιση από τις αγορές σε τρία επίπεδα.

►Διαβάστε και: Market pass: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Σενάρια παράτασης και ημερομηνίες πληρωμών

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των δημόσιων οικονομικών και την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς οίκους αξιολόγησης έχουν σταδιακά αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας από το 2017 και μετά. Η Fitch στις 27 Ιανουαρίου σε BB+ με σταθερές προοπτικές, όπως είχε ήδη κάνει η Standard & Poors. Η αναβάθμιση της Fitch αντανακλά τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας -με τις προβλέψεις για το δημόσιο χρέος και το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης για την τριετία 2022-2024 να είναι ευνοϊκότερες από τις αρχικά αναμενόμενες, πρωτίστως λόγω της ισχυρής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ- το ευνοϊκό προφίλ του χρέους, τους μειωμένους κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο και την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων.

H Moody’s τοποθετεί τη χώρα μας στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές,τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική

Τι ζητάει η Standard & Poor's

«Κλειδί» για την αναβάθμιση της οικονομίας είναι για την Standard & Poor's η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως μάλιστα του εκλογικού αποτελέσματος που θα προκύψει στις επικείμενες αναμετρήσεις.

Όπως αναφέρει μάλιστα σε έκθεση της, θα μπορούσε να προβεί σε μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εάν συνεχιστεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Ως μία από τις βασικότερες προκλήσεις για τον αμερικανικο οικο είναι η συνέχιση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Αν και η Standard & Poor's εκτιμά ότι η οικονομική επιβράδυνση και οι πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των εθνικών εκλογών ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δείκτη δημόσιου χρέους σε μια ευδιάκριτη πτωτική τροχιά.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους, η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

►Διαβάστε και: Fitch: Σε ΒΒ+ αναβάθμισε την Ελλάδα - Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

Tι υποστηρίζει η DBRS

Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής, εκτιμά η DBRS,

«Εχουμε την άποψη ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα, οι χώρες με τα μεγαλύτερα δημόσια χρέη στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ», σημειώνει η DBRS, στην πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων το 2023.

Και επισημαίνει ότι τόσο η αφοσίωση της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις τους προς την ΕΕ θα είναι σημαντική στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειαστεί να ενεργοποιήσει το εργαλείο κατά του κατακερματισμού, στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική επιδείνωση του κόστους δανεισμού στην αγορά ομολόγων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ