Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ: Νέα ρύθμιση επιβράβευσης για τους συνεπείς και 2η ευκαιρία για τα παλιά χρέη

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους όσοι ήταν ενταγμένοι στις 72, 100 και 120 δόσεις και τις απώλεσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης αλλά και επιβράβευση των συνεπών οφειλετών μέσω νέας ρύθμισης 36 - 72 δόσεων, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για να στηριχθούν οι πολίτες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους.

Στόχος να μπει φρένο στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και να επιβραβευτούν για πρώτη φορά όσοι κατάφεραν μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον να κρατήσουν ενεργές τις ρυθμίσεις έως το καλοκαίρι του 2021 αλλά δημιούργησαν και νέα χρέη.

Eπιβεβλημένη μια παρέμβαση με ρυθμίσεις

Με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων είναι πιθανό να αφήσουν απλήρωτες τις οφειλές προς το Δημόσιο και να αυξηθεί το συσσωρευμένο χρέος, ήταν επιβεβλημένη μια παρέμβαση με ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους οφειλέτες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

►Διαβάστε επίσης: Ρυθμίσεις - ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ - Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Η ακτινογραφία το οφειλών

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανέρχονται στα 113 δις ευρώ με το Υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ότι μπορεί να εισπραχθούν 86 δις ευρώ ενώ 28 δις ευρώ είναι το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν πάνω από 3 δις ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν 5 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001 - 50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 - 300.000 ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Μάκλουφ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν πάνω από το 3,5%

Νέα ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών

Nέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες. Προωθείται μια καινοτόμος,όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές. Για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις.

«Υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς. Είναι τα θύματα - θα έλεγα- της ενεργειακής κρίσης και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν. Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες αύριο, για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω, για τους συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης.

ηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων

Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις για όσους τις απώλεσαν. H επανένταξη στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά στην πορεία αρκετοί την έχασαν.

Στις 36 έως 72 δόσεις θα μπορούν να επανενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Προς μονιμοποίηση η εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών - Στόχοι και οφέλη

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Επίσης, θα ανακοινωθεί η παράταση έως τα τέλη του έτους και η μονιμοποίηση από το 2024 των μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους, οι υπηρεσίες εστίασης, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού, το τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια θεάτρου, αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση και στους απινιδωτές κ.ά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ