Νέα
  • ΓΔ: 1417.59 -0.35%
  • Τζίρος: 90,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ρύθμιση οφειλών σε ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ: Ο 12λογος για τις 120 και τις 72 δόσεις

Mε το ιδιωτικό χρέος προς εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες να ξεπερνάει 255 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ενεργοποιεί ξανά τις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων και επιβραβεύει όσους πλήρωναν κανονικά με νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι πόσοι θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ και πόσοι θα συνεχίσουν να τηρούν τις ρυθμίσεις, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους τις χάνουν.

Η «Η» μέσα από 12 ερωτήσεις-απαντήσεις παρουσιάζει τα βασικά σημεία των ρυθμίσεων που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο.

1. Πώς μπορεί ένας οφειλέτης να επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 η 120 δόσεων;

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επανενταχθεί ένας οφειλέτης στις 72 ή 120 δόσεις:

  • Να καταβάλλει μέχρι τις 31 Ιουλίου δύο δόσεις αναβιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις.
  • Αν όμως έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξε στις δόσεις, π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022 υποχρεούται να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

2. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις;

Οσοι έχασαν τις ρυθμίσεις ή τις κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

►Διαβάστε και: Σε 5 συν 1 ταχύτητες το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ

3. Mε ποιους όρους θα αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις;

Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει υπό τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

4. Ποια είναι τα επιτόκια για την ρύθμιση των παλαιών ρυθμίσεων;

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

5. Τι ισχύει για την πάγια ρύθμιση;

Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

6. Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνει κανείς από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις;

Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις και θα αποδεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

7. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων;

Ολοι όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

►Διαβάστε και: Αγρότες: Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2023 - Νέα μέτρα στήριξης

8. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση;

Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.

9. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης και είναι άτοκη ή έντοκη;

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 32 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.

10. Εάν ο οφειλέτης έχει ήδη εντάξει τις οφειλές του στην πάγια ρύθμιση, μπορεί να τις εντάξει στη νέα ρύθμιση;

Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

11. Εάν ο οφειλέτης είχε οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, αλλά απώλεσε τη ρύθμιση, ποιες δυνατότητες έχει;

Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021 είχε ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας να ενταχθούν σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

12. Πότε θα χάνονται οι ρυθμίσεις;

Με την μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ