Νέα
 • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
 • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Ανοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις

Πηγή: ΑΠΕ

Σε λειτουργία έχει τεθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των δηλώσεων του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, υποχρεούνται να πληρώσουν νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία-offshore κ.λπ.), κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, κάθε μορφής καταπίστευμα (trust), που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

O ειδικός φόρος ακινήτων, αποσκοπεί στην πάταξη της φοροαποφυγής, που παρατηρείται σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες. Επειδή η μυστικότητα που περιβάλλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς παρέχει τη δυνατότητα στους πράγματι κυρίους των ακινήτων να παραμένουν ανώνυμοι και να φοροαποφεύγουν σε σχέση με το ακίνητο, το κενό καλύπτει η ρύθμιση που επιβάλλει ειδικό φόρο στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

►Διαβάστε και: Προϋπολογισμός: 14,1% πάνω τα φοροέσοδα τον Ιανουάριο – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ. ευρώ

Η διαδικασία υποβολής ΕΦΑ

Η ΑΑΔΕ μέσω από ερωτήσεις –απαντήσεις, αποκωδικοποιεί τα βασικά σημεία του Ειδικού Φόρου Ακινήτων.

 1. Οι αρχικές δηλώσεις ΕΦΑ για τα έτη από 2014 και μετά υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης χρεωστικής δήλωσης το οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής .Οι τροποποιητικές δηλώσεις ΕΦΑ για τα έτη από 2014 και μετά υποβάλλονται μόνο χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας. Οι αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις ΕΦΑ για τα έτη μέχρι και το 2013 υποβάλλονται μόνο χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας Ανακλητικές δηλώσεις, υποβάλλονται μόνο στην αρμόδια για τη φορολογία σας ΔΟΥ.
 2. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Μαΐου, ενώ για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο φόρος καταβάλλεται εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Συνεπώς μια χρεωστική δήλωση που θα υποβληθεί στις 21/02/2023 θα θεωρείται εμπρόθεσμη η πληρωμή της έως και 24/2/2023 (και όχι έως την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής, ήτοι 20/05).
 3. Ο εξουσιοδοτημένος προς τούτο λογιστής ή ο ορισμένος εκπρόσωπος του Ν.Π., εισέρχεται στο TAXISnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει «Εφαρμογή Ε.Φ.Α.» και εν συνεχεία ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ 15% ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Ακολούθως, με την επιλογή ρόλου, επιλέγει για ποιον Α.Φ.Μ. θέλει να υποβάλει δήλωση ως εκπρόσωπος. Μετά την επιλογή μεταφέρεται στη σελίδα με τις δηλώσει ΕΦΑ και στο σημείο αυτό επιλέγει το έτος για το οποίο θα υποβληθεί δήλωση.
 4. Εφόσον η επιχείρηση έχει υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), μεταφέρονται αυτόματα στη φόρμα υποβολής τα βασικά στοιχεία των ακινήτων. Εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση περιουσιακής κατάστασης , πρέπει να καταχωριστούν τα στοιχεία των ακινήτων. Σε περίπτωση που έχει αποκτήσει/μεταβάλει/μεταβιβάσει εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν έχετε υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση περιουσιακής κατάστασης εχει τη δυνατότητα να προσθέσει ή να διαγράψει τα στοιχεία του ακινήτου.
 5. Από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων εξαιρούνται, μεταξύ άλλων:
  - Εταιρείες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης.
  - Εταιρείες με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδά τους από ακίνητα.
  - Εταιρείες που ανεγείρουν ακίνητα για επτά χρόνια από την οικοδομική άδεια τα οποία θα ιδιοχρησιμοποιηθούν για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής γενικώς επιχείρησης.
  - Ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πλοιοκτήτριες εταιρίες για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για γραφεία, αποθήκες, χώρους εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης προσωπικού ή που παραχωρούν δωρεάν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
  - Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις για εγκατάσταση γραφείων, αποθηκών, χώρων εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης του προσωπικού Εταιρείες που η πλειοψηφία του κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο ή σε νπδδ ή η πλειοψηφία του ΔΣ διορίζεται από αυτά.
  - Εταιρείες που η πλειοψηφία του κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο ή σε νπδδ ή η πλειοψηφία του ΔΣ διορίζεται από αυτά.

►Διαβάστε και: Ρύθμιση οφειλών σε ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ: Ο 12λογος για τις 120 και τις 72 δόσεις

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ