Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ερχεται νομοσχέδιο «σκούπα» για ρύθμιση χρεών, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας

To τελευταίο νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές καταθέτει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων με όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως οι ρυθμίσεις οφειλών για χρέη στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους, η άρση ακινησίας και τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα καθώς και μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να νομοθετηθούν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ειδικότερα:

1. Ρυθμίσεις Οφειλών

Αναχώματα» στη δημιουργία νέας γενιάς οφειλών επιχειρεί να στήσει το οικονομικό επιτελείο με τις πρόσφατες παρεμβάσεις, οι οποίες είτε αφορούν την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, είτε την επιβράβευση με νέες ρυθμίσεις για εκείνους που κράτησαν «ζωντανές» τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει, είτε σχετίζονται με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

►Διαβάστε και: Δάνεια με κρατική εγγύηση: Νέα ευκαιρία ρύθμισης με 120 δόσεις και «ψαλίδι» στις προσαυξήσεις

Συγκεκριμένα:

 • Aναβίωση 120 δόσεων: Ολοι εκείνοι που ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 120 δόσεων και την απώλεσαν μέχρι και την 1-2-2023, θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε αυτήν υποβάλλοντας αίτηση έως και τις 31-7-2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν εφάπαξ δύο μηνιαίες δόσεις. Οι καταβολές που χάθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης. Στην περίπτωση εκείνη που ο οφειλέτης έχει και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως για παράδειγμα απλήρωτες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος του 2022 ή τον ΕΝΦΙΑ του ίδιου χρόνου, έχει την υποχρέωση να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή εάν αυτές είναι έκτακτες σε αυτή των 48 δόσεων. Η προθεσμία που έχει για το πράξει είναι ένας μήνας από την επικύρωση αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 3%.
 • Αναβίωση 36 ή 72 δόσεων: Λίγο πολύ ισχύουν τα ίδια όπως και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Έτσι για να ενταχθούν εκ νέου, θα πρέπει να έχει χαθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, η αίτηση να υποβληθεί έως και τις 31 Ιουλίου και ταυτόχρονα να καταβληθούν εφάπαξ δύο μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση εκείνη που υπάρχουν και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχρεωτικά εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης. Οι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι 37 - 72 δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%.
 • Eπιβράβευση για τους συνεπείς με 36 ή 72 δόσεις: Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν όλοι εκείνοι που κατέβαλαν κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεων 120 ή 72 δόσεων, στις οποίες είχαν ενταχθεί και ταυτόχρονα την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης καθορίζεται σε 30 ευρώ. Οι παραπάνω δόσεις είναι έντοκες. Εκείνοι που θα επιλέξουν τις 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Με την ένταξη στη ρύθμιση ισχύουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων (αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).
 • Μεταφορά από την πάγια ρύθμιση σε αυτή των 36-72 δόσεων: Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν οι συνεπείς οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ήδη τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτοί λοιπόν θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εντάξουν την οφειλή τους στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
 • Παράλληλα, αν την 1η Νοεμβρίου του 2021 υπήρχαν ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οφειλές της πάγιας που χάθηκαν υποχρεωτικά εντάσσονται εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

►Διαβάστε και: Ακίνητα: Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις - Ποιο πιστοποιητικό καταργεί η ΑΑΔΕ

2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Μειωμένος για ακόμη έξι μήνες, και συγκεκριμένα έως τα τέλη 2023, θα παραμείνει ο ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα εισιτήρια κινηματογράφου, αθλητικών αγώνων, στις σχολές χορού και τα γυμναστήρια.

Η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου, παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:

 • μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και
 • για τα εισιτήρια κινηματογράφων,
 • για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,
 • για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,
 • για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,
 • για τις υπηρεσίες εστίασης,
 • για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και
 • για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.

3. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Mε νομοθετική διάταξη θα δινεται και φέτος τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς να επιβαρύνονται με πέναλτι. Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Η άρση της ακινησίας θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ η οποία σχεδιάζεται να ανοίξει πριν το Πάσχα. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ