Νέα
 • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
 • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μarket pass: Η ώρα της πρώτης πληρωμής για 2,3 εκατ. νοικοκυριά

Φτάνει η ώρα της πληρωμής για 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά που υπέβαλλαν μέχρι και χθες αίτηση για να λάβουν το market pass.Την προσεχή Παρασκευή όσοι ζήτησαν να πιστωθεί το ποσό που δικαιούνται σε ψηφιακή κάρτα, θα λάβουν ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μήνες, ενώ όσοι έχουν προτιμήσει την πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα λάβουν ενίσχυση που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες.

Ετσι μπορεί τα ποσά που θα λάβουν να είναι ψαλιδισμένα κατά 20%, καθώς δικαιούνται το 80% των ποσών που θα λάβουν όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα, αλλά θα λάβουν τρία «μηνιάτικα».

Aντιθέτως, όσοι έχουν καθυστερήσει και δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση, έχουν περιθώριο έως τις 15 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά θα πληρωθούν αργότερα, προς τις 20 Μαρτίου.

Από κει και πέρα, οι πληρωμές μέσω ψηφιακής καρτας θα συνεχίσουν να γίνονται κάθε μήνα, μέχρι και τον Ιούλιο, εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών. Μέσω τραπεζικού λογαριασμού,η επόμενη πληρωμή θα είναι και πάλι τριπλή και προκαταβολική και θα πραγματοποιηθεί έως 3 Μαΐου, ενώ θα αφορά τους μήνες Μαΐο, Ιούνιο και Ιούλιο 2023.

►Διαβάστε και: Καταθέσεις: Βουτιά τον Ιανουάριο λόγω ακρίβειας - 1,4 δισ. «σήκωσαν» τα νοικοκυριά

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε POS που διαθέτουν Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Εάν επιλεγεί η κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο δικαιούχος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Πώς ακυρώνεται η αίτηση

Οσοι υποβάλουν αίτηση από σήμερα 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία. Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής, για παράδειγμα ΙΒΑΝ αντί κάρτας ή το αντίστροφο.

Αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.

Τα ποσά

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Στο 4% βλέπει η αγορά τα επιτόκια μετά το άλμα του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.

Παραδείγματα μέσω ψηφιακής κάρτας

 • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.
 • Παραδείγματα πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού
 • Μονομελές νοικοκυριό: 53 ευρώ το τρίμηνο- Σύνολο 106
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 77 ευρώ το τρίμηνο Συνολο 154
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 77 ευρώ το τρίμηνο-Σύνολο 154
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 101 ευρώ το τρίμηνο-Συνολο 202
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 125 ευρώ το τριμηνο Σύνολο 25
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ