Νέα
  • ΓΔ: 1379.94 -0.08%
  • Τζίρος: 30,40 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού οφείλεται το άλμα ανάπτυξης 5,9% το 2022 - Οι συνέπειες για έλλειμμα, χρέος και επενδυτική βαθμίδα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Παρά την καταιγίδα του πληθωρισμού η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε η οικονομία το 2022 ήταν οριακά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 5,6% καθώς διαμορφώθηκε στο 5,9%,σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 5,2% από 2,8% [αν και αναθεωρήθηκε] που είχε πιάσει στο τρίτο καθώς δεν είχαν υπολογισθεί οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο που είχαν δοθεί στα νοικοκυριά.

Πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη η οποία οδηγεί σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους διευκολύνοντας τα κυβερνητικά σχέδια για την επενδυτική βαθμίδα. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, το πρωτογενές έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στην περιοχή του 1,3% - 1,2% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ. Για το 2023 προβλέπεται πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ με τον στόχο να χαρακτηρίζεται ρεαλιστικό από τις αρμόδιες πηγές.

►Διαβάστε επίσης: ΑΕΠ: Στο 5,9% έκλεισε η ανάπτυξη το 2022 - Αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ για το Γ' τρίμηνο

Σημαντική διόρθωση για το Γ τρίμηνο

Ταυτόχρονα αποτελεί μία καλή εκκίνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2023. Αλλωστε η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση της πρόβλεψης για ανάπτυξη της οικονομίας σε υψηλότερα επίπεδα από το 1,8% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ προέβη σε αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων του 2022. Καταγράφει πλέον άνοδο του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο στο 4,4% από 2,8%, για το 2ο τρίμηνο του 2022 στο 7,3% από 7,1% και για το 1ο τρίμηνο ανάπτυξη 7,5% από άνοδο 7,9%.

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2022 ανήλθε σε 208,0 δισ. ευρώ έναντι 181,7 δισ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,5%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ.

Η αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για τις ενεργειακές επιδοτήσεις των προηγούμενων τριμήνων ήταν κρίσιμη, καθώς καταγράφεται πλέον αύξηση του ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο 4,4% από 2,3%. «Τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης συνιστούν μια πληρέστερη αποτύπωση στο ΑΕΠ της επίπτωσης της ενεργειακής κρίσης και των κρατικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ. 

Πού οφείλεται το άλμα ανάπτυξης

Η εικόνα σε κατανάλωση, επενδύσεις, εισαγωγές και εξαγωγές, ετησίως διαμορφώθηκε ακολούθως:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,1%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,9%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 5,6% στον προϋπολογισμό του 2023, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δηλώσει ότι μπορεί να είναι υψηλότερη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ