Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Αύξηση των γεννήσεων το 2021 έφερε η πανδημία - Η θέση της Ελλάδας

Πηγή: Pixabay

Η πανδημία και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα έφεραν και κάτι… καλό. Πολύ περισσότερα μωρά! Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, για το 2021, έδειξαν την γέννηση 4,09 εκατ. μωρών στην ΕΕ, ήτοι 20.000 περισσότερα σε σχέση με το 2020.

Η αύξηση μπορεί να φαντάζει μικρή, αλλά ήταν σημαντική, αν λάβουμε υπόψη πως ήταν η πρώτη στον αριθμό των γεννήσεων από το 2016.  

Πηγή: Eurostat

Η έναρξη των περιοριστικών μέτρων, από το 2020, είχαν τροφοδοτήσει σενάρια για πιθανή αύξηση των γεννήσεων. Τελικά ο απολογισμός του 2020 δεν ήταν θετικός, καθώς οι γεννήσεις μειώθηκαν, όμως η τάση ήταν αυξητική την αμέσως επόμενη χρονιά. Η μεταστροφή αυτή οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως, μετά το αρχικό σοκ της πανδημίας, ο κόσμος αποφάσισε να συνεχίσει να κάνει παιδιά και με πιο… δυναμικό ρυθμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως και ο δείκτης γονιμότητας (ήτοι ο μέσος αριθμός παιδιών που εκτιμάται πως μπορεί να γεννήσει μια γυναίκα στη ζωή της) αυξήθηκε επίσης το 2021, για πρώτη φορά από το 2016. Για το σύνολο της ΕΕ, ο μέσος όρος ήταν στις 1,53 γεννήσεις ανά γυναίκα, από το 1,50 το 2020.

Ανάμεσα στα κράτη μέλη την καλύτερη επίδοση παρουσίασαν οι Γάλλοι, με δείκτη γονιμότητας στο 1,84, με την Τσεχία και την Ρουμανία να ακολουθούν. Στο αντίθετο άκρο η Μάλτα με δείκτη μόλις στο 1,13 με την κατώτερη τριάδα να συμπληρώνεται από την Ισπανία και την Ιταλία. Η Ελλάδα ήταν λίγο παραπάνω από τις έτερες μεσογειακές χώρες, με δείκτη γονιμότητας στο 1,43, αν και κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ