Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Σιγή ασυρμάτου από το ΥΠΟΙΚ για τις ενστάσεις χιλιάδων επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομικών-Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Πηγή: Intime

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες  που αποκλείστηκαν από τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά έχουν υποβάλλει ενστάσεις και περιμένουν  να πληροφορηθούν αν τελικά δικαιούνται τα κρατικά δάνεια.

Πρόκειται για φορολογούμενους που είχαν αποκλειστεί από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια αλλά υπέβαλλαν ενστάσεις μετά τη σχετική δυνατότητα που τους δόθηκε.

Μετά τις ενστάσεις που  υπέβαλλαν, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ανέλαβε να επανεξετάσει τα αιτήματα στη βάση των νέων δεδομένων, προκειμένου να απορρίψει ή να δικαιώσει τους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις.

►Διαβάστε επίσης: Eπιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν αναδρομικά και με τόκο τα ποσά

Στην αναμονή

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλοί  μήνες από την υποβολή των ενστάσεων και έχει λήξει η σχετική προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν ακόμα ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών εάν είναι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής ή όχι.  

Σημειώνεται ότι στους 7 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειονότητα η αιτία της απόρριψης ήταν η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Οσες επιχειρήσεις δικαιωθούν μετά την επανεξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

►Διαβαστε επίσης: Market pass: Tέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων - Οι επόμενες πληρωμές

Η διαδικασία ελέγχου

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν, καθώς και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Ο φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων.

►Διαβάστε επίσης: Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Διπλή παράταση ανάσα για τις επιχειρήσεις - Οι νέες προθεσμίες

Αυτοματοποιημένος έλεγχος

Εφόσον προκύψει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος το τελευταίο αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό, ενώ η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

Η επιστροφή του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις επιστρεπτέες που καταβλήθηκαν στα αρχικά στάδια, δηλαδή σε έως 96 δόσεις και με «κούρεμα» της αρχικής οφειλής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ