Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Υψηλότερος ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Ευρωζώνη

τρόφιμα
Πηγή: Pexels

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό 8,5% τον Φεβρουάριο έναντι 8,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτης της Eurostat, ανήλθε στο 6,5%, όπως και με βάση την αρχική εκτίμηση.

Είναι δε ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά από αυτόν του Λουξεμβούργου (4,8%), του Βελγίου (5,4%) και της Ισπανίας (6%). Τον υψηλότερο πληθωρισμό είχαν η Ουγγαρία (25,8%), η Λετονία (20,1%) και η Τσεχία (18,4%).

πληθωρισμός Eurostat

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – είναι υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 6,8% από 6,5% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 5,6% από 5,3%, αντίστοιχα.

Ακόμη υψηλότερος είναι ένας άλλος δείκτης του δομικού πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και των νωπών τροφίμων – ο οποίος αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 8,2% από 8,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 7,4% από 7,1%.

Oι τιμές των τροφίμων οδηγούν τον πληθωρισμό

Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού  είναι με διαφορά αυτές που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα σε αυτές οφείλονται οι 3,10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακολουθούν οι τιμές των υπηρεσιών που συμβάλλουν με 2,02 μονάδες, των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (1,74 μονάδες) και της ενέργειας (1,64 μονάδες).

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τροφίμων στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 14,5% τον Φεβρουάριο από 15,2% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 17,3% από 16,3%. 

 

Eurostat, συμβολή στον πληθωρισμό

Με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ