Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση των επιτοκίων «φρενάρει» την αποκλιμάκωση της ακρίβειας στα τρόφιμα

Πηγή: Pixabay

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και η διαφαινόμενη επιμονή στην υλοποίηση του σχεδιασμού μέχρι το καλοκαίρι, με δύο ακόμη αυξήσεις από 25 μονάδες βάσης, αναμφίβολα έχει προβληματίσει την αγορά και τους αναλυτές, ειδικά μετά τους τριγμούς που υπήρξαν στο τραπεζικό σύστημα.

Δύο είναι οι ισχυρές ενστάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το εάν τελικά και υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί αποτελεσματικό «φάρμακο» για την δραστική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αφού -όπως σημειώνουν- έχουμε να αντιμετωπίσουμε πληθωρισμό κόστους και όχι πληθωρισμό αυξημένης ζήτησης.

Η δεύτερη έχει να κάνει με το ότι έχει εκτοξευθεί το κόστος χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που αφενός δημιουργεί συνθήκες για σημαντικό περιορισμό της ζήτησης και κατά συνέπεια φέρνει πιο κοντά την επιβράδυνση ή ακόμη και την ύφεση στην οικονομία και αφετέρου διαμορφώνονται συνθήκες για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Οι ίδιοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία και από το γεγονός ότι τόσο οι επικεφαλής της ΕΚΤ, όσο και οι αγορές στην Ευρωζώνη δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν ανάλογες συνθήκες και κατά συνέπεια ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος, ούτε για την αποτελεσματικότητα του «φαρμάκου», αλλά ούτε και για τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν.

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο σκληρός πυρήνας του, δηλαδή η ακρίβεια στα είδη διατροφής, δεν πρόκειται να εμφανίσει σημαντική αποκλιμάκωση πριν από το προσεχές καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι έχει επιστρέψει η ομαλότητα στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους.

Και αυτό, διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος, του αυξημένου κόστους παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα έως και την βιομηχανία.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πληθωρισμού, ενώ από τον Δεκέμβριο και μετά υπάρχει μία σαφής αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, που έχει πέσει στο μισό αυτού που ήταν τον Ιούνιο του 2022, εντούτοις δεν υπάρχουν σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης στο κομμάτι των ειδών διατροφής.

Μάλιστα κάποιοι σημειώνουν ότι η επιβάρυνση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω αύξησης των επιτοκίων θα επιβαρύνουν την κατάστασης και προφανώς θα καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα είδη διατροφής.

Η ανατροφοδοτούμενη αυτά κατάσταση, όπως είναι φυσικό προκαλεί ανησυχία σε πολλά επίπεδα και πλέον όλοι αναμένουν την αντίδραση των αγορών, όταν η αύξηση των επιτοκίων περάσει στην αγορά.

 

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Πίεση σε δανειολήπτες και τράπεζες

Το δεύτερο κομμάτι είναι οι τράπεζες και οι δανειολήπτες. Αν τελικά ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ΕΚΤ και μέχρι τον προσεχή Ιούλιο μεσολαβήσουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων ύψους 25 μονάδων βάσεως την κάθε φορά, τότε ένας δανειολήπτης που έχει για παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και περίοδο αποπληρωμής τα 30 χρόνια, το είναι συνδεδεμένο με το Euribor 3μηνου συν 2,5 μονάδες, θα πληρώσει το επόμενο 12μηνο επιπλέον 7 δόσεις σε σχέση με αυτά που πλήρωνε τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η δόση για το εν λόγω δάνειο ήταν στα 401,39 ευρώ, σε πολύ λίγες ημέρες η δόση θα εκτιναχθεί στα 607,29 ευρώ (δηλαδή 205,9 ευρώ επιπλέον τον μήνα ή 2.470,8 ευρώ τον χρόνο). Δηλαδή ο εν λόγω δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει 6,1 επιπλέον δόσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ