Νέα
  • ΓΔ: 1455.48 +0.03%
  • Τζίρος: 109,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Καλαντώνης (doValue): Μοντέλο Κύπρου για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Το θέμα της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων δεν χωρά λαϊκισμούς και εύκολες τοποθετήσεις, υπογράμμισε ο Θόδωρος Καλαντώνης, πρόεδρος της doValue, του μεγαλύτερου servicer της ελληνικής αγοράς, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου που συνέπεσε με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων η διεθνής συγκυρία μάλλον «κλωτσάει παρακάτω το τενεκεδάκι». Όπως είπε ο Θ. Καλαντώνης, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια, όπως προβλέπεται.

«Στη σημερινή συγκυρία, με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τις μεγαλύτερες αποδόσεις επενδύσεων όπως τα ομόλογα, η εξεύρεση δυσχεραίνεται περαιτέρω. Όμως, υπάρχει πια ένα μοντέλο που μπορούμε να ακολουθήσουμε, με τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές. Η doValue έχει σημαντική δραστηριότητα και στην Κύπρο και είδαμε εκεί πρόσφατα το πώς συγκροτείται ο αντίστοιχος Φορέας. Κάθε χώρα, κάθε αγορά έχει τις ιδιαιτερότητές της, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω πως το μοντέλο της Κύπρου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των αντίστοιχων διαδικασιών και στην Ελλάδα».

Επανέλαβε ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν την έσχατη λύση και όλες οι άλλες είναι προτιμητέες, ωστόσο η ρευστοποίηση εγγυήσεων πάντοτε αποτελούσε μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

«Δεν υπάρχει κάποια πρόθεση επιτάχυνσης των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, πέρα από την ομαλή εκτέλεσή τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, στο οποίο και πρέπει να προσφύγουν όσοι πληρούν τα κριτήρια και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όποιον χρειαστεί την αρωγή μας για να ενταχθεί», διαβεβαίωσε ο Θ. Καλαντώνης και προσέθεσε ότι «Δεν κάνουμε διακρίσεις – και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη σε όλες τις περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της doValue, μετά από 13 χρόνια κρίσης υπάρχουν ακόμα 90 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, 20 δισ. ευρώ λιγότερα από το ιστορικό υψηλό του 2018, έχουν ρυθμιστεί από τον κλάδο δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ και 10 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα ως «πράσινα» (εξυπηρετούμενα).

Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις, που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» και φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, πρακτικά η υλοποίηση του σχεδιασμού ισοδυναμεί με την προστασία του Έλληνα φορολογούμενου από το ενδεχόμενο να καταπέσει η εγγύηση και να επιβαρυνθεί με το κόστος της.

Τα business plans των μισών τιτλοποιήσεων παρουσιάζουν μικρή – αλλά ελεγχόμενη - υστέρηση  περίπου 20% καθώς οι εισπράξεις από πλειστηριασμούς είναι κάτω 20% επί του συνόλου των ανακτήσεων έναντι 30% που προβλέπουν τα business plans και αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι πλειστηριασμοί είναι το τελευταίο εργαλείο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ