Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα τον Απρίλιο

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

Η Standard & Poor's (S&P) είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία εστιάζει στη βελτίωση των προοπτικών της.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική χάρη στην αύξηση των δανείων στην πραγματική οικονομία που συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022. Τα δάνεια, σημειώνει, αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Οι επενδύσεις αναμένεται να στηριχθούν και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ και είναι διαθέσιμοι έως το 2026.

Αντοχή στην τραπεζική αναταραχή

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές βάσεις και θα αντέξει την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή. «Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από ό,τι αναμένουμε, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, τη συνεχή ανάκαμψη των επενδύσεων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του», αναφέρει.

Το ελληνικό χρέος, σημειώνει, είναι λιγότερο ευάλωτο απ' ό,τι άλλων χωρών καθώς η μέση διάρκειά του είναι 17,5 χρόνια, το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου 4% έως το 2024 και θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος που θα αυξηθεί το 2024.

Αναφερόμενη στις εκλογές του Μαΐου, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι θα ακολουθήσει μάλλον και δεύτερος γύρος, με αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει τότε μία κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ