Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: Στο τραπέζι τα φορολογικά κίνητρα για e-αποδείξεις - Πότε η διασύνδεση ταμειακών με POS

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέο αναθεωρημένο πλαίσιο με φοροκίνητρα για τις e-αποδείξεις θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς το ισχύον καθεστώς αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών του οικονομικού επιτελείου στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο… στόχαστρο έχει τεθεί κυρίως το μέτρο με το φορομπόνους έως 2.200 ευρώ που κερδίζουν οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν δαπάνες σε 20 κλάδους της οικονομιας, καθώς δεν έφερε τα αποτελέσματα που επεδίωκε υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Το ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ετησίως ούτε να είναι υψηλότερο από το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Οι πληρωμές που δίνουν την έξτρα έκπτωση με ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

►Διαβάστε και: Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: Παράθυρο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 - Καμπανάκια για πληθωρισμό και επιτόκια

Ωστόσο, από τα στοιχεία που διαθέτει το οικονομικό επιτελείο, οι φορολογούμενοι δεν επέλεξαν να κάνουν χρήση των e-αποδείξεων στις συναλλαγές τους με τους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. αλλά προτίμησαν τον παραδοσιακό τρόπο της πληρωμής με μετρητά.

Από τον Ιούνιο η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Aπό τον Ιούνιο τίθεται σε εφαρμογή η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS για 400.000 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διασυνδεθεί ακόμη 140.000 επιχειρήσεις της εστίασης, των οποίων οι μηχανισμοί χρειάζονται αναβάθμιση με τα POS. Θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά, ενώ διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή σε συνδυασμό και με τις άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχουν τεθεί σε ισχύ, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Όπως προκύπτει, αδύναμος… κρίκος αποδεικνύεται ο κλάδος της εστίασης, όπου η υποχρεωτική διασύνδεση των νέων «έξυπνων» ταμειακών με τα POS θα κλείσει τα «παράθυρα» σε όσα έχουν εντοπίσει κατά καιρούς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν καταγράφονται τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη, ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος.

►Διαβάστε και: Χρ. Σταϊκούρας: Η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών με POS

Με την υποχρεωτική χρήση ειδικών φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Το κόστος για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ