Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Πόσο μείωσε το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων τον Μάρτιο

Πηγή: Pixabay

H απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 4% τους τελευταίους μήνες χωρίς καμία στήριξη από αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανάρτησε η ΕΚΤ στην ιστοσελίδα της, το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της μειώθηκε κατά 34 εκατ. ευρώ στο διάστημα από 23 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου και διαμορφώθηκε στα 33,964 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι καθαρές αγορές της (αγορές μείον εξοφλήσεις) μειώθηκαν ισόποσα.

Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων ήταν 8,6 χρόνια. 

Καθαρές αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων

Αντίθετα, η ΕΚΤ προχώρησε σε καθαρές αγορές ομολόγων άλλων χωρών του Νότου, όπως της Ισπανίας (2,502 δισ. ευρώ), της Ιταλίας (2,069 δισ. ευρώ) και της Πορτογαλίας (54 εκατ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει σταματήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων από τον Μάρτιο του 2022, αλλά είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε, αν χρειαζόταν, με ευελιξία σε επαναγορές ομολόγων χωρών του Νότου, για να μην υπάρξει κατακερματισμός της αγοράς, δηλαδή μεγάλη αύξηση των spreads.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν θεώρησε σκόπιμο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, βλέποντας τις αποδόσεις τους σχετικά σταθερές και το spread με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα χαμηλότερα από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες. 

Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 127 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 1,661 τρισ. ευρώ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ