Νέα
 • ΓΔ: 1452.28 0.00%
 • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομμωτήρια: Ανοίγουν στις 14 Δεκεμβρίου - Click away για εμπορικά (vid)

Με μάσκα στα κομμωτήρια, κομμωτής και πελάτης λόγω κορωνοϊού / Πηγή: Intime
Με μάσκα στα κομμωτήρια, κομμωτής και πελάτης λόγω κορωνοϊού / Πηγή: Intime

Τέλος στη σύγχυση για το πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και άλλοι πολύ συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας έβαλαν με εξ αποστάσεως ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όπως επίσης και για το πώς θα λειτουργήσει το click away στο λιανεμπόριο από τις 13 Δεκεμβρίου. Τα μοναδικά εμπορικά καταστήματα που επιτρέπεται να ανοίξουν θα είναι τα βιβλιοπωλεία.

Την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άνοιξε ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η αγορά να ανοίξει με τους όρους που θα θέλαμε και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι», ενώ τόνισε πως θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Για αυτό αποφασίστηκε ότι:

 • Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με πολύ συγκεκριμένους όρους, μόνο με ραντεβού και με διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
 • Το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ούτε με αυστηρούς περιορισμούς και θα λειτουργήσει από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μόνο με τη διαδικασία του click away.
 • Τα μοναδικά εμπορικά καταστήματα που θα ανοίξουν θα είναι τα βιβλιοπωλεία.
 • Στις εκκλησίες θα επιτρέπονται ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο έως εννέα πιστοί.

Σημειώνεται ότι για τη μετακίνηση των πολιτών σε κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία θα αποστέλλεται με sms στο 13033 ο αριθμός 2.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος και ανέλυσε τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστούν οι νέες κυβερνητικές αποφάσεις για την παροχή υπηρεσιών και λιανεμπορίου.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

 • Από τις υπηρεσίες θα ανοίξουν μόνο κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ.
 • Τα μοναδικά εμπορικά καταστήματα που θα ανοίξουν θα είναι τα καταστήματα με αποκλειστικό αντικείμενο πώλησης τα βιβλία και κανένα άλλο.
 • Τα βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου.
 • Mall, εμπορικά κέντρα και καταστήματα που στεγάζονται μέσα σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες click away γιατί δεν θα μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των πελατών που θα σπεύδουν να πάρουν τις παραγγελίες που έχουν προπληρώσει.  Όσα μαγαζιά ενταχθούν στο click away, οι παραγγελίες προϊόντων θα γίνεται είτε μέσω e-shop, είτε μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών. Όσο για την παραλαβή, μόνο ένα άτομο θα μπορεί να μεταβεί στο κατάστημα, ενώ οι ουρές θα πρέπει να είναι έως 9 άτομα σε απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Αν εντοπιστεί επιχείρηση που θα έχει μέσα στο κατάστημα πελάτη παράνομα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τετραγωνικά, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.
 • Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά αυτή την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, προαιρετικά.
 • Κλείνει το παραθυράκι της λιανικής μέσω της χονδρικής. Μόνον πελάτες που σχετίζονται με τα επαγγέλματα της οικοδομής θα βρίσκονται διά ζώσης στα καταστήματα των αλυσίδων που άνοιξαν εξυπηρετώντας επαγγελματίες. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρησιμοποιούν και σε αυτή την περίπτωση το click away.

Γεωργιάδης: Δύσκολη η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας», πρόσθεσε. Επανέλαβε δε, πως «δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ' εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».

Τέλος στη σύγχυση

Νωρίτερα, ο τηλεοπτικός σταθμός Open TV μετέδωσε ότι τα κομμωτήρια θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και όχι το Σαββατοκύριακο, όπως είχε διαρρεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι χτες επικράτησε τεράστια σύγχυση γύρω από την ημερομηνία της επαναλειτουργίας των κομμωτηρίων. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενο τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον ίδιο να το διαψεύδει λίγο αργότερα, δηλώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση, αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση».

Λίγες ώρες αργότερα, στις έξι το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε το άνοιγμα πολύ συγκεκριμένων κλάδων της Οικονομίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα κομμωτήρια.

Αντίθετα, η Επιτροπή πρότεινε για τα εμπορικά καταστήματα την επαναλειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή επεσήμανε ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας των κρουσμάτων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οι δομές και το προσωπικό του οποίου δοκιμάζονται σκληρά από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως τα κομμωτήρια, τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία ενώ τα εμπορικά καταστήματα με την διαδικασία του click away. Δηλαδή, ο πελάτης θα τηλεφωνεί, θα παραγγέλνει και αφού κλείνει ραντεβού θα μεταβαίνει εκτός του καταστήματος όπου και θα παραλαμβάνει σε δέμα το προϊόν που παρήγγειλε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ