Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φόρουμ Δελφών 2023: Η εξέλιξη των NPL's σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την εξέλιξη των μη εξυπηρετουμενων δανείων για οφειλέτες και επενδυτές, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίωνσυντόνισε ο Γιάννης Φώσκολος, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γιώργος Ζαββός, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Στάθης Ανδριανάκης, πρόεδρος της Cepal, η Ολγα Ευτυχίδου, διευθύντρια των νομικών υπηρεσιών της δικηγορικής εταιρείας Σιούφας & Συνεργάτες και ο Giuseppe Giano, πρόεδρος της Euroxx Securities SA. 

Ζαββός: Ο «Ηρακλής» ήταν ένας game changer

Ο Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, χαρακτήρισε «πραγματικό game changer τον "Ηρακλή"», καθώς σημείωσε ότι «ενίσχυσε τις τράπεζες με ρευστότητα για να ξαναβγούν στο παιχνίδι. Τους επιτρέπει να παίξουν και κοινωνικό ρόλο, βοηθώντας ή παγώνοντας τα επιτόκια. Ο "Ηρακλής" ήταν πρόδρομος και καταλύτης για 13 αναβαθμίσεις τραπεζών και οικονομίας. Βρισκόμαστε μπροστά στην επενδυτική βαθμίδα που είναι κρίσιμο για τον δανεισμό της χώρας. Έδωσε τη δυνατότητα ώστε όχι απλώς να βγουν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς, αλλά να βγουν και από την ελληνική οικονομία».

Παράλληλα τόνισε πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα γίνει «ο πρώτος χρηματοδοτικός φορέας που θα έχει άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς παρέμβαση υπουργείων. Θα μπορεί να αναλαμβάνει τις επενδύσεις της ΕΕ και για μη κράτη - μέλη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να παίξει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια ή τη Μεσόγειο. Σε τέτοια περίοδο ανακατατάξεων μπορούμε να γίνουν πρωταγωνιστές».

Ερωτηθείς για τα εργαλεία που έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε: «Στόχος να διευρυνθεί ο κύκλος των δανειοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων - στόχος η αύξηση κατά 60.000 νέες επιχειρήσεις. Υπάρχουν 3 προτάσεις: Πρώτον, πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, δεύτερον, δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης και τρίτον, δάνεια ρευστότητας». 

Ανδριανάκης: Ποια δάνεια κινδυνεύουν

Από την πλευρά του ο Στάθης Ανδριανάκης, Επικεφαλής της UTP Servicing Unit, αναφέρθηκε στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας λέγοντας πως «το 2022 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ, χαμηλό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ποσοστό ανεργίας και οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονταν», ενώ συνεχίζοντας σημείωσε: «παρατηρούμε ότι η ροή νέων κόκκινων δανείων ήταν περιορισμένη και εντός των προβλέψεων». Όσο για το ποιος τομέας είναι περισσότερο επίφοβος να παρουσιάσει αθέτηση δανείων, ο ίδιος σημείωσε: «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Θεωρούμε ότι σε δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία αναχρηματοδότησης, το ποσοστό αθέτησης θα είναι υψηλότερο. Εκεί δεν έχει υπάρξει πρόνοια όπως υπάρχει για τα στεγαστικά δάνεια. Ένας λόγος παραπάνω για να επιβαρυνθούν αυτές οι κατηγορίες»

Τζιάνο: Θα δούμε χαρτοφυλάκια για τα τρόφιμα

Ο Giuseppe Giano, Πρόεδρος της Euroxx SA, παραδέχτηκε πως υπάρχει προβληματισμός από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι «επενδυτές έχουν αυξημένο κόστος και αναγκάζονται να δουν ξανά τα business plans». Σημείωσε όμως πως «η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η αύξηση των αξιών και του real estate που είδαμε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης εξισορροπούν την αρνητική επίδραση των αυξημένων επιτοκίων». Ο ίδιος σημείωσε πως «η αγορά είναι σε φάση ωρίμανσης μετά τον Ηρακλή που πράγματι ήταν game changer για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν με το καλό έχουμε σταθερή πολιτική εξέλιξη η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει και θα βοηθήσει».

Για τα θεματικά χαρτοφυλάκια, π.χ. ξενοδοχεία, τόνισε: «Ηταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία. Θα δούμε κι άλλα τέτοια χαρτοφυλάκια, για παράδειγμα στα τρόφιμα».

Ευτυχίδου: Αναβράζουσα η δευτερογενής αγορά

Τέλος, η Διευθύντρια νομικών υπηρεσιών της Δικηγορικής Εταιρείας Σιούφα, Όλγα Ευτυχίδου χαρακτήρισε τη δευτερογενή αγορά «αναβράζουσα», ενώ σημείωσε μεταφέροντας την εμπειρία της «εμείς είχαμε την ευκαιρία και το προνόμιο από την αρχή της αγοράς των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων. να είμαστε νομικοί σύμβουλοι τόσο σε πωλητές όσο και σε αγοραστές. Ειδικά στη δευτερογενή αγορά που μπορώ να χαρακτηρίσω αναβράζουσα. Δεν περιμέναμε τέτοιο ενδιαφέρον από υποψηφίους από όλα τα μέρη του κόσμου» και συνέχισε:

«Από την εμπειρία που αποκομίσαμε το ποσοστό ανακτήσεων των business plans, εξαρτάται. Στα «εξασφαλισμένα» χαρτοφυλάκια μπορεί να φτάσει το 50%, ενώ στα ανεξασφάλιστα στο 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία από 2020-2022, οι ανακτήσεις που ήρθαν από διευθετήσεις ανήλθαν στο 83% ενώ οι ανακτήσεις από πλειστηριασμούς στο 17%. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Εμείς πιστεύουμε ότι, ναι θα υπάρξουν πλειστηριασμοί. Είναι, ήταν και θα παραμείνουν εργαλείο έσχατης λύσης και με αυτό τον τρόπο θα εφαρμοστούν και εδώ».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ