Νέα
  • ΓΔ: 1447 -0.12%
  • Τζίρος: 38,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Giuseppe Giano (Euroxx): Ερχεται πώληση χαρτοφυλακίου NPLs τροφίμων στη δευτερογενή αγορά

Πηγή: Eurokinissi

Οι πωλήσεις θεματικών χαρτοφυλακίων δανειακών απαιτήσεων στη δευτερογενή αγορά θα συνεχιστούν, μετά το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε από επενδυτές για το χαρτοφυλάκιο Tethys που περιλάμβανε 72 ξενοδοχειακές μονάδες νομικής απαίτησης 254 εκατ.ευρώ. 

Αυτό αποκάλυψε ο Giuseppe Giano, πρόεδρος της Euroxx Securities SA. σε πάνελ που συντόνισε ο Γιάννης Φώσκολος με θέμα «Η εξέλιξη των NPL's σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Τη σκυτάλη στη δευτερογενή αγορά φαίνεται να παίρνει ο κλάδος των τροφίμων, σύμφωνα με τον κ. Τζιάνο: «Οντως μετά την τελευταία πώληση του χαρτοφυλακίου Tethys με τα ξενοδοχεία, που πραγματικά ήταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον επενδυτών, θα δούμε κι άλλα τέτοια χαρτοφυλάκια το επόμενο διάστημα. Ακούω ότι μπορεί να γίνουν κάποια χαρτοφυλάκια στα τρόφιμα, και πάει λέγοντας...».

Πηγή: Eurokinissi

Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος του χρήματος και επηρεάζει του επενδυτές στην αγορά των NPL's. Ερωτηθείς πώς βλέπει να επηρεάζονται οι μελλοντικές αλλά και οι υφιστάμενες τιτλοποιήσεις από τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων κι αν αυτό καθιστά πιο διστακτικούς τους επενδυτές, ο κ. Giano είπε: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας προβληματισμός από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές έχουν ένα αυξημένο κόστος, άρα αναγκάζονται να δουν ξανά τα business plan και σε ποιες τιμές θα δώσουν για  να έχουν καλύτερες αποδόσεις».

Διαβάστε επίσης: Φόρουμ Δελφών 2023: Η εξέλιξη των NPL's σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων

Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, «η βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας, η αύξηση των αξιών και κυρίως του real estate, όπου είδαμε μόνο τον τελευταίο χρόνο διψήφιο αριθμό ανάπτυξης, οι επενδύσεις στο real estate που είναι πάνω από 2 δισ. μέσα στο 2022, λίγο εξισορροπούν την αρνητική επίδραση των αυξημένων επιτοκίων».

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο  πρόεδρος της Euroxx Securities SA εκτιμά ότι έχουν φθάσει σε ένα σημείο σταθεροποίησης και «λογικά από το 2024 και μετά θα δούμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση».
«Νομίζω τελικά ότι το ενδιαφέρον υπάρχει και θα συνεχίσει  να υπάρχει», υπογράμμισε.

«Η δευτερογενής αγορά είναι σε εξέλιξη. Αρκετά χαρτοφυλάκια (5,6,7) αυτή τη στιγμή είναι προς πώληση από διάφορους servicers. Το ενδιαφέρον είναι σημαντικό: από τους κλασικούς μεγάλους παίκτες, που είχαν ενδιαφερθεί και πρωτογενώς, αλλά υπάρχουν και μικρότεροι παίκτες αυτή τη στιγμή, οι οποίοι έρχονται και επειδή τα Tickets είναι μικρότερα, μπορούν να επικεντρωθούν σε μικρότερα χαρτοφυλάκια», υπογράμμισε.

«Αρα θεωρώ ότι η ελληνική αγορά είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι σε μια φάση ωρίμανσης, μετά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε με τον "Ηρακλή", που πραγματικά ήταν Game changer για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Για την επόμενη μέρα στη δευτερογενή αγορά, είπε: «Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, και από το εξωτερικό, για reperforming loans».

Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι «αν με το καλό έχουμε μία σταθερή πολιτική εξέλιξη, θα έρθει και αυτό θα βοηθήσει πολύ και τη δευτερογενή αγορά και γενικότερα το κομμάτι των NPL's».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ