Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε τροχιά το σχέδιο για πληρωμή φόρων και τελών με κάρτες εξωτερικού

Στην τελική ευθεία  εισέρχεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την πληρωμή φόρων, τελών, e-παράβολων με κάρτες του εξωτερικού καθώς η  Ανεξάρτητη Αρχή προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την αποδοχή ξένων καρτών για τις πληρωμές. Πλέoν σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχουν τη  δυνατότητα να πληρώσουν φόρους, με κάρτες της αλλοδαπής οι πολίτες της Ελλάδας αλλά και των ξένων κρατών.

Εκτιμάται ότι με αυτή τη διαδικασία θα διευκολυνθούν οι φορο-συναλλαγές 150.000 πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό αλλά έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα οι οποίοι κάθε χρόνο καταβάλουν φόρους ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος που συνολικά ξεπερνούν τα 74 εκατ. ευρώ.  

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών κάρτας VISA και Mastercard. Προαιρετικά θα εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών DINNERS, AMERICAN EXPRESS και China Union Pay, για τις οποίες θα ισχύει το ύψος προμήθειας των υποχρεωτικών καρτών.

Οι προϋποθέσεις

Ο Ανάδοχος δύναται να διοδεύσει τις συναλλαγές με ή χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας πληρωμών εξωτερικού μέσω του παραπάνω δικτύου EFT/POS και του συστήματος DIAS e-POS αντίστοιχα. Εναλλακτικά, , θα αναλάβει να εγκαταστήσει, συνδέσει και παραμετροποιήσει ισάριθμα EFT/POS και στα σημεία που είναι εγκατεστημένα τα υφιστάμενα τερματικά, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για εκτέλεση συναλλαγών χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS) στο myAADE και το e-Παράβολο.

Το κόστος για τη θέση σε λειτουργία των συστημάτων POS και e-POS για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ανάδοχο και συμπεριλαμβάνεται στην αμοιβή του αναδόχου. Στην περίπτωση που δημιουργηθεί νέο δίκτυο EFT/POS, ο ανάδοχος αναλαμβάνει τη συντήρησή του για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης.  

Στην περίπτωση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται χωρίς φυσική παρουσία κάρτας, ο Ανάδοχος θα πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση διαλειτουργικότητας για την εκτέλεση των συναλλαγών είτε μέσω της αντίστοιχης υφιστάμενης υλοποίησης της DIAS e-POS ή ανεξάρτητα με την ανάπτυξη νέας διαλειτουργικότητας.

Μέχρι τέλος του έτους

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2023 και θα διευκολύνει χιλιάδες πολίτες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο οι αλλοδαποί που καταβάλουν φόρους στην Ελλάδα πραγματοποιούν συνολικά περισσότερες από 150.000 συναλλαγές με την Εφορία.

Η πληρωμή των φόρων με κάρτες του εξωτερικού θα λύσει τα χέρια και στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και θέλουν να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες στη χώρα μας όπως για παράδειγμα να πληρώσουν το φόρο για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούν στην Ελλάδα. 

Η Α.Α.Δ.Ε. διαθέτει ήδη δίκτυο 265 εγκατεστημένων τερματικών σημείων πώλησης (Electronic funds transfer at point of sale, EFT/POS) με πιστοποίηση ασφάλειας PCI-PTS (desk/3200, PCI PTS v4) και το κόστος τυχόν πρόσθετων αναβαθμίσεων – πιστοποιήσεων στο υφιστάμενο δίκτυο για την αποδοχή καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών, θα βαρύνει τον ίδιο τον ανάδοχο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ