Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το μηδέν οι φοροαπαλλαγές - Στο μικροσκόπιο μετά τις εκλογές 1.047 «παράθυρα» για μικρότερο φόρο, που κοστίζουν 12,9 δισ.

Υπουργείο Οικονομικών-Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Πηγή: Intime

Aπο μηδενική βάση αναμένεται να εξεταστούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές οι φοροαπαλλαγές στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προαναγγελθεί. Συνολικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα προβλέπει για το 2023 1.047 φοροαπαλλαγές από κάθε είδους φόρο, αριθμός που έχει εκτοξευθεί από το 2016, όταν οι απαλλαγές έφθαναν τις 716.

Μέσα στην τελευταία τριετία ο αριθμός των φορολογικών απαλλαγών και των εκπτώσεων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ ανάλογη ήταν και η επίπτωση για τον προϋπολογισμό.

Το ακριβές κόστος για το Δημόσιο εκτιμάται στα 12,9 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στις κληρονομιές δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός. Και αυτό, διότι δεν υπάρχουν κριτήρια για τη χορήγηση τους αλλά παρέχονται στο σύνολο των φορολογουμένων. Στόχος είναι η θέσπιση κριτηρίων ώστε οι φοροαπαλλαγές να πραγματοποιούνται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το σήμα από το ΥΠΟΙΚ και το κόστος

Το σήμα για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης έχει δοθεί ήδη από το υπουργείο Οικονομικών με την ανάθεση στο ΙΟΒΕ της σύνταξης ειδικής μελέτης και την υποβολή προτάσεων για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών για τους επαγγελματίες.

►Διαβάστε και: Airbnb: Σε κλοιό ελέγχων και διασταυρώσεων – Nέο μνημόνιο της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες

Μετά την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.

Το υψηλότερο κόστος για το δημόσιο που φθάνει τα 5 δισ. ευρώ έχουν οι απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακολουθούν οι απαλλαγές στην φορολογία κεφαλαίου με κόστος 3,8 δισ. ευρώ.

Απαλλαγές υπάρχουν από τον φόρο εισοδήματος, τη φορολογία των πλοίων, έως τον φόρο πολυτελείας, τον φόρο κληρονομιάς και τα τέλη χαρτοσήμου.

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 5 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα απαλλαγών είναι η μη εφαρμογή των τεκμηρίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογούμενων. Ο αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών είναι 7.008.909.

Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 200 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά στον προϋπολογισμό 1.3 δισ. ευρώ. Κερδισμένες είναι 53.021 επιχειρήσεις.

ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) υπάρχουν 152 απαλλαγές με κόστος 3,8 δισ. ευρώ. Οι φοροαπαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε 84 εκατ. ευρώ και κάνουν χρήση 5.044.977 φορολογούμενοι.

Οι φοροαπαλλαγές ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε 23, για τον ειδικό φόρο επί ακινήτων είναι 1, για φόρο κληρονομιάς 16, για φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και τυχερών παιχνιδιών 45 ,για δωρεές 37.

Οι φοροαπαλλαγές στον ΦΠΑ ανέρχονται σε 85 και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 854 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαλλαγής είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% που επιβάλλεται σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Σε τροχιά το σχέδιο για πληρωμή φόρων και τελών με κάρτες εξωτερικού

Στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων υπάρχουν 25 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό έσοδα 121 εκατ. ευρώ. Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, μερική ή ολική, έχουν τα νοσοκομεία, οι πολύτεκνοι, οι φορολογούμενοι με τρία παιδιά καθώς και οι ξένες διπλωματικές υπηρεσίες.

Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που στερούν από τον προϋπολογισμό συνολικά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ευρώ, καταγράφονται 44 απαλλαγές. Οι απαλλαγές στα ενεργειακά προϊόντα κοστίζουν στον προϋπολογισμό 589 εκατ. ευρώ με το κόστος για αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά να διαμορφώνεται στα 589 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχουν 28 απαλλαγές που κοστίζουν 11.8 εκατ ευρώ.

Στα τέλη χαρτοσήμου καταγράφονται 76 απαλλαγές συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.

Για τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου υφίστανται 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ακόμα και για τον φόρο ασφαλίστρων υπάρχουν 5 απαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 421 εκατομμύρια ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ