Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακίνητα: Μειωμένος κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ του 2024 για όσους ασφαλίσουν φέτος τα σπίτια τους

Ακρόπολη, Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Ακρόπολη, Σύνταγμα / Πηγή: Intime

Φοροεκπτώσεις, μεσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για δαπάνες ασφαλιστικής προστασίας κατοικιών από τις φυσικές καταστροφές υπόσχεται  η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όσοι ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τα ακίνητά τους το 2023 θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ το 2024.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών με στόχο την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης οικιών έναντι κινδύνου φυσικών καταστροφών που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ κατ' ετος.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα για νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων και δημοσίους υπαλλήλους

Υψηλή ιδιοκατοίκηση, χαμηλή ασφάλιση

Συμφωνα  με τα επίσημα στοιχεία, παρά το  υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, μόνο 17% των νοικοκυριών έχουν ασφαλίσει την οικία τους έναντι κινδύνου φυσικών καταστροφών και τα περισσότερα από αυτά υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω στεγαστικού δανείου. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ   στη  χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053.

Την ίδια ώρα ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τεράστιες ζημιές χωρίς κάλυψη

Στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020) ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.οκ. έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.

►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Το 150άρι του πανικού στους 18άρηδες δεν θα γλιτώσει τον κ. Μητσοτάκη στις κάλπες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980 - 2018 λιγότερο από:

  • Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
  • Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
  • Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.

Για την Ελλάδα η πιο δαπανηρή χρονιά λόγω φυσικών καταστροφών ήταν το 2020, όπου η κατα κεφαλήν απώλεια φτάνει στα 91 ευρώ και είναι σχεδόν τριπλάσια από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (27 ευρώ).

Χώρες με υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων

Το μέτρο δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως σε άλλες χωρες που εχουν καθιερώσει την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων τους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται  η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, αλλά και η Ρουμανία.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και η ΕΚΤ με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια τα φυσικά φαινόμενα και οι καταστροφές από αυτά θα ενταθούν, πιεζαν προς κάθε κατεύθυνση ώστε η ασφαλιστική αγορά να διαδραματίσει καθοριστικότερο ρόλο στις αποζημιώσεις, ώστε τα κράτη μέλη να αποφορτιστούν από έκτακτα και απρόβλεπτα κόστη.

«Η έλλειψη ασφάλισης για την κλιματική καταστροφή μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εάν οι ζημίες δεν καλύπτονται από ασφάλιση, η ταχύτητα με την οποία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μειώνεται, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη.  Επιπλέον, η οικονομική θέση των κυβερνήσεων μπορεί να αποδυναμωθεί εάν χρειαστεί να παράσχουν ανακούφιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων ζημιών» ανέφεραν σε προσφατη έκθεση τους.

►Διαβάστε επίσης: Youth Pass: Επιταγή 150 ευρώ σε κάθε νέο που γίνεται 18 ετών – Πού χρησιμοποιείται

Youth Pass και αύξηση επιδομάτων τέκνων στο Δημόσιο

Aκόμα στα μετρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:

  • Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.
  • Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους,  όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά.  Από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ στα 120 ευρώ για όσους έχουν δυο παιδιά, από 120 ευρώ στα 170 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά και από 170 ευρώ σε 220 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα παιδιά, με σκοπό την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ