Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: Τα ψιλά γράμματα του πληθωρισμού που δείχνουν την πορεία των τιμών στα τρόφιμα έως το φθινόπωρο

Χαμόγελα μετά από καιρό από το μέτωπο του πληθωρισμού, που πλέον βρίσκεται στα χαμηλά των τελευταίων 19 μηνών και αυτό παρά το γεγονός ότι ο δείκτης της ακρίβειας στα τρόφιμα συνεχίζει να καλπάζει και να βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα στο 11,4%.

Ωστόσο, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη τα πρώτα δείγματα αποκλιμάκωσης της ακρίβειας στα τρόφιμα θα φανούν από τον Απρίλιο και μετά (πράγμα που συνέβη) και η κορύφωσή της θα έρθει από το Φθινόπωρο και μετά.

Τα δυο στοιχεία «κλειδιά»

Δύο είναι τα στοιχεία που επιτρέπουν μερική αισιοδοξία, παρά το ότι αναμφίβολα, η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα, κυρίως ασθενέστερων στρωμάτων.

►Διαβάστε και: Πληθωρισμός: Μειώθηκε στο 3% τον Απρίλιο - Παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

  • Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 11,4%, ποσοστό που ναι μεν είναι πολύ υψηλό, σχεδόν τετραπλάσιο από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ήταν στο 3%, αλλά είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης και των υψηλών τιμών, που υποχωρεί σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 11,4% από 14,3%.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη η αποκλιμάκωση σε σχέση με το Δεκέμβριο που ήταν στο 15,4%.

  • Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί μία μικρή αισιοδοξία, είναι το γεγονός ότι ο δείκτης υποχώρησε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου, κατά 0,1%, κάτι που αναμφίβολα είναι ένα θετικό στοιχείο.

Ποια τρόφιμα... απογειώθηκαν

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στα τρόφιμα εντοπίζονται, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, που είχαν αύξηση στις τιμές τους κατά 19,1%, τα έλαια και τα λίπη κατά 16,2%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 14,6%, το ψωμί και τα δημητριακά 13,8%, ο καφές το κακάο και το τσάι κατά 12,1%, τα κρέατα κατά 12%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα παγωτά κατά 11%, τα αλκοολούχα ποτά κατά 10,1%, τα μεταλλικά νερά και οι χυμοί κατά 8,4%, τα λαχανικά κατά 6,2% και τα ψάρια κατά 4,5%.

Κάτω η ενέργεια, αλλά πάνω οι μεταφορές

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την μεγάλη πτώση των τιμών στην ενέργεια, με βουτιά 29,9% στις τιμές του ηλεκτρικού, 25,1% στην τιμή του φυσικού αερίου, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 7,4% στα τελικά προϊόντα πετρελαίου και τα λιπαντικά, οι υπηρεσίες μεταφορών παρουσιάζουν ακόμη μεγάλες αυξήσεις.

►Διαβάστε και: Σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις 10% χάρισαν ανάπτυξη 8,6% το Α’ τρίμηνο - Κάτω οι όγκοι πωλήσεων

Τα εισιτήρια των αεροπλάνων έχουν αύξηση 34,9% τα κόμιστρα των ταξί 32,9% και τα εισιτήρια των πλοίων 11,2%. Επίσης, οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα είχαν αύξηση 7,6%, των μεταχειρισμένων 10,5%, οι τιμές των ανταλλακτικών και των αξεσουάρ 12,2% και οι τιμές μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων κατά 7,3%.

Αυξημένες οι τιμές στο τουριστικό προϊόν

Οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία καταγράφουν αυξήσεις 22,2%, στα εστιατόρια τα καφέ και τα κυλικεία 7,9%, ενώ το σύνολο του πακέτου διακοπών καταγράφει αύξηση των τιμών κατά 10,9%.

Τέλος, αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού είχαν για τον Απρίλιο οι τιμές των ειδών άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού κατά 16,3% των φαρμακευτικών ειδών κατά 13,9% τα είδη ατομικής φροντίδας 10,9% τα έπιπλα κατά 7,7% οι οικιακές υπηρεσίες κατά 7,6%, οι οικιακές συσκευές και οι επισκευές κατά 7,4%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ