Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγορές: Γιατί... ποντάρουν σε δεύτερες εκλογές - Τι εκτιμούν και τι φοβούνται

Πηγή: Pixabay

Ο μεγάλος φόβος που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο, στις αγορές και τους επενδυτές δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, δηλαδή να μην προκύψει σταθερή κυβέρνηση και από τις εκλογές της 2ας Ιουλίου, που όπως όλα δείχνουν είναι αναπόφευκτη.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τόσο οι αγορές, όσο και οι φορολογούμενοι έχουν προεξοφλήσει μία μικρή περίοδο, όπου δεν θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και χρονικά αυτό προσδιορίζεται σε περίπου έναν μήνα, δηλαδή να έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις αρχές Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου.

Αν λοιπόν και οι εκλογές της 2ας Ιουλίου δεν δώσουν σταθερή κυβέρνηση, τότε τα πράματα δυσκολεύουν και μάλιστα εξαιρετικά. Και αυτό διότι τίθενται εν αμφιβόλω η επόμενη ημέρα. Όπως έχουν σημειώσει κατ’  επανάληψη οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν τους φοβίζει πιθανή έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όπως σημειώνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση είναι πλέον συστημικό, αφού έχει υπηρετήσει με αξιομνημόνευτη συνέπεια ένα μνημόνιο.

►Διαβάστε και: Λαγκάρντ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ - Πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Οι παρενέργειες της ακυβερνησίας 

Όμως τρομάζουν στον ενδεχόμενο να μην υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και η Ελλάδα να μπει σε περιπέτεια με άγνωστο τον οδικό χάρτη εξόδου από αυτήν.

Τι φοβίζει όμως περισσότερο από όλα;

  1. Όλα δείχνουν ότι πριν από το τέλος του έτους, η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Να σημειωθεί ότι έστω και ένας οίκος να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη βαθμολογία, τότε τα ομόλογα της χώρας θεωρούνται ως επενδυτικά επιλέξιμα και η χώρα αλλάζει… πίστα. Αν λοιπόν η Ελλάδα δεν αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, τότε αλλάζουν τα πάντα, αφού οι αγορές θα αρχίσουν να έχουν αμφιβολίες και δεν θα τηρείται η μοναδική προϋπόθεση που έχουν θέσει. Μάλιστα αναλυτές σημειώνουν ότι εάν οι εκλογές γινόταν ένα χρόνο μετά η χώρα θα είχε ήδη αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
  2. Η δημοσιονομική σταθερότητα φαίνεται πως είναι το ισχυρό χαρτί της χώρας και δεν φαίνεται στο ορίζοντα κάτι που θα την ανατρέψει. Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει αστάθεια και αυτό δεν θα είναι δεδομένο, αφού εκείνο που παύει να υφίσταται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η συνέπεια πληρωμής φόρων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
  3. Μία ακόμη ισχυρή δυσλειτουργία της οικονομίας είναι το πάγωμα των επενδύσεων και η ανάσχεση της ανάπτυξης. Οι ξένοι επενδυτές θέλουν την επενδυτική βαθμίδα ώστε να τοποθετηθούν. Αν χαθεί η ευκαιρία του Φθινοπώρου, ελέω ακυβερνησίας θεωρείται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έρθει έξι μήνες μετά.

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι ενδεχόμενη αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης και σταθερής κυβέρνησης, μπορεί να... χύσει την καρδάρα με το γάλα και όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, ο καθένας από την δική του οπτική γωνία, θέλουν να το αποφύγουν.

Τέλος να σημειωθεί ότι από την Δευτέρα κιόλας, την επομένη της ετυμηγορίας των ψηφοφόρων, θα υπάρξει η ετυμηγορία των αγορών και θα φανεί πώς οι ίδιες αξιολογούν το αποτέλεσμα.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ