Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Επιταχύνεται η πτώση τιμών σε καύσιμα, αέριο και ρεύμα - Αισιόδοξες εκτιμήσεις

τρόφιμα
Πηγή: Pexels

Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη ημέρα είναι ο έλεγχος των τιμών και η επιστροφή στο μέτρου του εφικτού στην κανονικότητα. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι οι τιμές βαίνουν μειούμενες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει η ολική επαναφορά.

Εξάλλου σήμερα και μετά από ένα δυνατό ράλι αποκλιμάκωσης των τιμών, αυτές απέχουν αρκετά από τα χαμηλά που είχαν καταγραφεί. Μάλιστα αναφορικά με τα τρόφιμα όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι στο ορατό μέλλον δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στα χαμηλά και για μία σειρά από παράγοντες, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των κόστους παραγωγής.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Οι προκρατήσεις δείχνουν έσοδα ρεκόρ για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης

Σε ότι αφορά το ενεργειακό μίγμα, που αποτελεί και έναν από τους παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών, ναι μεν οι τιμές σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες, εντούτοις για την ολική επαναφορά εκτιμάται ότι απαιτείται χρόνος και σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2024, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός και φυσικό αέριο δίνουν ώθηση στην οικονομία και φέρνουν ανάπτυξη πάνω από 3%

Τα σενάρια για την εξέλιξη των τιμών

  1. Στα καύσιμα έχει παρατηρηθεί μία μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 20% σε σχέση με τα υψηλά, αλλά όλα δείχνουν ότι η περαιτέρω κάμψη είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό διότι αφενός η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είναι δυσμενέστερη σε σχέση με αυτή που ήταν πριν από την ενεργειακή κρίση, ενώ η στάση του OPEC+ είναι πιο σκληρή αναφορικά με τις τιμές. Κατά συνέπεια οι αναλυτές σημειώνουν ότι πολύ δύσκολα το Brent θα υποχωρήσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το ευρώ έναντι του δολαρίου θα παραμείνει στην περιοχή του 1,1 για μακρύ χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε σημαντική μεταβολή προς τα κάτω στο ορατό μέλλον.
  2. Το φυσικό αέριο είναι σε καθοδική πορεία και οι αναλυτές δεν αποκλείουν να δούμε ακόμη πιο χαμηλά από τα σημερινά επίπεδα, που είναι η περιοχή των 30 ευρώ γη μεγαβατώρα. Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα και πολλά θα εξαρτηθούν από την διαμόρφωση των τιμών, όταν θα ξεκινήσει η αναπλήρωση των ποσοτήτων για το γέμισμα των δεξαμενών. Καθοριστική θα είναι η χρονική περίοδος του καλοκαιριού.
  3. Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση και η επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα, ίσως και να είναι ταχύτερη του αναμενομένου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι στα επίπεδα των 61 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που θυμίζει 2021, όταν και η μέση τιμή ήταν στα 65 ευρώ. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πλέον συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στην τελική διαμόρφωση της τιμής. Προχθές η συμμετοχή τους ήταν στο 56% και χθες στο 48%.

►Διαβάστε επίσης: Δώρο στην ανάπτυξη από την βουτιά του φυσικού αερίου - Ερχονται τα δύσκολα από το 2024

Τέλος να σημειωθεί ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω προβλέψεις τότε είναι σίγουρο ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα είναι ταχύτερη, ενώ και στα τρόφιμα θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές προς τα κάτω από το Φθινόπωρο και μετά.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ