Νέα
 • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
 • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: 1 στους 2 φορολογούμενους δεν πληρώνει φόρο - Οι... χαμένοι

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ανεβάζει ρυθμούς η υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς περίπου 70.000 υποβάλλονται πλέον ημερησίως. Η προθεσμία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση ενός μήνα λόγω εκλογών.

Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορο-δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.548.609 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι πάνω από ένας στους δύο φορολογούμενους δεν πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022, τρεις στους δέκα πληρώνουν φόρο που κατά μέσο φθάνει τα 828 ευρώ ενώ ένας στους έξι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος 354 ευρώ κατά μέσο όρο.

►Διαβάστε και: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες κληρονομεί η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Ειδικότερα, όπως προκύπτει :

 • Το 53,15% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα του 2022 .Σε 823.086 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.
 • Επιστροφή φόρου που φτάνει κατά μέσο όρο στα 354 ευρώ,προκύπτει για το 16,96% των φορολογουμένων που αντιστοιχεί σε 262.644 φυσικά πρόσωπα
 • Περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι εχουν λάβει ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την Εφορία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος.

Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει:

 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
 • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
 • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Ξεσκονίζει μέχρι και λογαριασμούς κινητών για να βρει «κρυμμένα» εισοδήματα

Πόσοι πληρώνουν

Σχεδόν τρεις στους δέκα, το 29,89% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Σε 462.879 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί το συνολικό ποσό του φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 383,15 εκατ. ευρώ ή 828 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

 • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
 • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
 • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
 • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ