Νέα
  • ΓΔ: 802.6 +1.27%
  • Τζίρος: 70,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Στο 0,9% τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη

ΥΠΑΑΤ: Ενίσχυση 8,7 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς λαϊκών αγορών
Πηγή: Eurokinissi

Η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων οδήγησε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο, μετά από μήνες που ήταν αρνητικός, αντισταθμίζοντας την πτώση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η Eurostat επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση για αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 0,9% σε ετήσια βάση από -0,3% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 3,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά ήταν 4,2% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% στον μήνα και 2% σε ετήσια βάση. Αν δεν ληφθούν υπόψη οι μεταβολές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί τα δύο τρίτα της οικονομίας της Ευρωζώνη, αύξησε κατά 0,65 της ποσοστιαίας μονάδας τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση. Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων ενίσχυσαν τον πληθωρισμό κατά 0,37 της μονάδες, αντισταθμίζοντας τη μείωσή του κατά 0,41 της μονάδας από τη φθηνότερη ενέργεια.

Μετά την αύξηση τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός ήρθε λίγο πιο κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι λίγο κάτω από το 2%.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ