Νέα
  • ΓΔ: 1203.18 +0.82%
  • Τζίρος: 39,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι τιμές στις αγορές - Στάση αναμονής στην αντλία

Πηγή: AP

«Τρενάκι του τρόμου» θυμίζουν τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αφού οι μεταβολές προς τα πάνω ή προς τα κάτω και σημαντικές είναι και το κυριότερο συχνές. Ετσι, λοιπόν, μετά την απόφαση, πριν από λίγες ημέρες, της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει στην μείωση της παραγωγής και την άνοδο της τιμής που προκλήθηκε από αυτό το γεγονός, έχουμε σήμερα την σημαντική πτώση της τιμής που προκαλεί η φημολογούμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.

Οι απώλειες αρχικά έφτασαν ακόμη και το 5%, υποχωρώντας κάτω και από τα 74 δολάρια το βαρέλι, για να ανακάμψει μερικώς και να υπερβεί εκ νέου τα 75 δολάρια το βαρέλι. Την κίνηση αυτή την προκάλεσαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία που, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στην Τεχεράνη να εξάγει έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Η είδηση μεταδόθηκε από το Middle East Eye, επικαλούμενο δύο πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών, και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη προσωρινής συμφωνίας σχετικά με τον πυρηνικό εμπλουτισμό και τις εξαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στο 60% και άνω και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την παρακολούθηση του πυρηνικού της προγράμματος. Επιπλέον, η συμφωνία θα επιτρέπει στο Ιράν να εξάγει έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και να έχει πρόσβαση στα δεσμευμένα κεφάλαιά του στο εξωτερικό.

Φοβίζει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έναντι της αναμενόμενης μείωσης της προσφοράς από τις περικοπές της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 40 ημέρες οι τιμές του Brent κινούνται σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος, που δεν υπερβαίνει τα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά ούτε και υποχωρεί κάτω από τα 60 δολάρια.

Παράλληλα, ο μεγάλος φόβος των επενδυτών είναι η ύφεση και η μείωση της ζήτησης, κάτι που ενισχύθηκε και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από για την οικονομία της Ευρωζώνης, που δείχνουν έστω και τεχνητή ύφεση.

Οπως, μάλιστα, σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC, «οι επενδυτές φοβούνται για επιβράδυνση της ανάπτυξης και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα ψαλίδισε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη, η ευρωζώνη μπήκε και επίσημα σε ύφεση, ενώ στις ΗΠΑ η οικονομία επιβραδύνει».

Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση του OPEC+ την περασμένη Κυριακή, η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με μια ευρύτερη συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, καθώς το γκρουπ προσπαθεί να ενισχύσει τις τιμές.

«Με τη συνεδρίαση του OPEC+ να έχει τελειώσει, η προσοχή μετατοπίζεται τώρα προς την επόμενη κίνηση που θα κάνει η Fed σχετικά με τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.

Νέες ανησυχίες από τις ΗΠΑ 

Μία ακόμη πηγή ανησυχιών για τη ζήτηση ήρθε και από την μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αργού κατέγραψαν μικρή μείωση κατά 451.000 βαρέλια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα παρουσιάζουν πολύ μικρές μεταβολές, αναμένοντας την διαμόρφωση συγκεκριμένης τάσης. Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 1,867 ευρώ, ενώ για το diesel κίνησης είναι στα 1,560 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ