Νέα
 • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
 • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Υψηλές ταχύτητες στην είσπραξη φόρων, αλλά και... κόπωση των φορολογουμένων

Πηγή: Pixabay

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εισπραξιμότητα των φόρων τον Απρίλιο, με το 85% των φορολογουμένων να συμμορφώνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, παρά την ακρίβεια που συρρικνώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και της εισπραξιμότητας των φόρων από τις επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν στην ώρα τους πάνω από τα 9 στα δέκα ευρώ που οφείλουν από το φόρο εισοδήματος με τα χαμηλότερα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών να καταγράφονται στο φόρο ακίνητης περιουσίας. Αντίθετα, στα φυσικά πρόσωπα όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος καταγράφεται μία αισθητή κόπωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Συνολικά η συμμόρφωση των φορολογούμενων στη πληρωμή όλων των φόρων, (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) τον Απρίλιο ανήλθε σε 85,77% από 88,50% τον Μάρτιο και 83,30% ολόκληρο το 2022.

ΑΑΔΕ
Πηγή: InTime

Η εισπραξιμότητα ανά φόρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στην εισπραξιμότητα των φόρων τον Απρίλιο προκύπτουν τα ακόλουθα :

 • Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 54,78% του φόρου με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 5,8 εκ. ευρώ από συνολική οφειλή 10,59 εκ. ευρώ. Τον Μάρτιο το ποσοστό συμμόρφωσης των φυσικών προσώπων ήταν αισθητά υψηλότερο στο 60,26% ενώ το 2022 διαμορφώθηκε στο 74,69%

►Διαβάστε και: Η ακρίβεια στα τρόφιμα φέρνει επέκταση του market pass - Ερχονται νέες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ έως 30%

 • Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 91,79% του φόρου καθώς εισπράχθηκαν από το δημόσιο 22,95 εκ. ευρώ έναντι συνολική οφειλής ύψους 25 εκ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό το Μάρτιο ήταν μόλις 60,26% και για ολόκληρο το 2022 διαμορφώθηκε στο 87,08%
 • ΦΠΑ: Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο 85,90% αφού από τη συνολική οφειλή των 1,345 δις. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του κράτους 1,155 δις. ευρώ σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τον Μάρτιο που ήταν στο 88,81%. Το 2022 έκλεισε με ποσοστό συμμόρφωσης στο 85,36%.
 • Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα στο 12,05% από 24,67% το Μάρτιο και 77,22% το 2022.

Νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων

Νέες παρεμβάσεις για την διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2023 .

Οπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο οι στόχοι για το τρέχον έτος είναι:

 • Πραγματοποίηση τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό τη συμμόρφωση και την ενημέρωση των φορολογουμένων.
 • Πραγματοποίηση επικοινωνιών και δράσεων συμμόρφωσης σε οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές («φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές) και σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 • Διενέργεια τουλάχιστον 5.000 εμφανών ελέγχων διακίνησης σε όλη την επικράτεια.
 • Διεξαγωγή 70.000 εργασιών από τις Χημικές Υπηρεσίες σχετικά με τη διασφάλιση της είσπραξης ΕΦΚ στον τομέα καυσίμων, αλκοόλης και ποτών αλκοόλης.
 • Επικαιροποίηση εντύπων φορολογικών δηλώσεων ΦΠ και ΝΠ για το φορολογικό έτος 2022 και έγκαιρη προσαρμογή των συστημάτων/εφαρμογών για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠ και ΝΠ φορολογικού έτους 2022.
 • Ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2024 το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου 2023.
 • Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων.
 • Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση ΚΦΔ.
 • Δημιουργία περιεχομένου στο site της ΑΑΔΕ για πληροφόρηση των Ελλήνων του εξωτερικού.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση 400.000 POS με ταμειακές μηχανές - Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ